Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Kanununun Uygulama Yönünden Değerlendirilmesi

Evaluation in Terms of Implementation of the Regulation of Internet Publications and Combating Crimes Committed by Such Publications act no 5651

İlker KARA


İnternet, insanlığın hizmetine sunulması sonrası en hızlı biçimde gelişen ve kullanıcılar arasında yaygınlaşan buluştur. Bilgisayar kullanıcıları, internet teknolojisi sayesinde internet (web) sayfaları üzerinden bilgi paylaşımı, eğlence, iletişim kurmak, hizmet vermek ve kendilerini tanıtmak gibi birçok ihtiyacını karşılamaktadır. İnternet, hayatımızın vazgeçilmezleri haline gelirken, internet yayınları konusundaki düzenlemelerin de detaylandırılması, uygulamadaki karışıklık ve soru işaretlerini azaltıcı hale getirilmesi gerekmektedir. Bu amaçla, gerek uluslararası hukukta gerekse iç hukukumuzda cezai yaptırımlar ile internet üzerinden yapılan yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadelede usul yöntemleri düzenlenmiştir. Bu çalışmada, internet ortamında işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında; 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Kanununun mevcut haliyle ele alınarak kanunun uygulamasında yaşanan aksaklıklar ile konu hakkında çözüm önerileri sunulmuştur.

Siber Suçlar, Bilişim Suçları, Türk Hukuku, Cezaî Yaptırımlar.

The internet is an invention which has developed the fastest and which has become the most widespread invention amongst the users after it has available for the humanity. Computer users can fulfil the many needs such as sharing information, entertainment, communication, service and introducing themselves thanks to internet technologies. While the internet has been becoming indispensable for our lives, it is necessary to detail the regulations on internet publications in the manner that they would decrease the confusions and questions. As for this purpose, are regulated both in international law and domestic law through sanctions against the struggle with crimes committed through internet publications. This work, about the struggle against crimes committed online, provides solutions to the malfunctionings of application of the present version of “Law no. 5651 on Regulating Broadcasting in the Internet and Fighting Against Crimes Committed through Internet Broadcasting”.

Cyber-Crimes, IT Crimes, Turkish Law, Criminal Sanctions.

I. GİRİŞ

Bugün itibariyle dünya çapında 2.5 milyarı aşkın insan interneti kullanmaktadır. İnternet artık teknolojik bir gelişme olmaktan çıkmış; birçok bilimin de incelediği sosyal bir olgu haline gelmiştir. Artık hayatımızın olmazsa olmazları arasında yer alan internet ortamı, faydalarının yanı sıra birçok tehdidi de beraberinde getirmiştir. Kötü amaçlı kişi veya kişiler, haksız kazanç elde etmek için, kullanıcıların kişisel bilgilerini çalarak çıkar amaçlı kullanmaktadırlar. Kullanıcı bilgileri ile kullanıcıları dolandırmak, bilgilerini pazarlayarak haksız kazanç elde etmek ya da işledikleri bir suçu habersiz masum kullanıcılar işlemiş gibi göstererek kendilerini gizlemektedirler.

İnternet ortamında işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında; 5651 kanun numarasıyla, 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilmiş ve 26530 sayılı resmi gazetede, 23 Mayıs 2007 tarihinde yayımlanmış bir yasadır. 15 Kasım 2008’de resmi olarak yürürlüğe girmiş olan ve yönetmelikler ile kapsamı genişletilen 5651 yasası, internet üzerinde suç oluşturabilecek durumlara karşı suçlunun takibi ve bulunması amacıyla çıkarılmıştır. Bu sayede, internet üzerinden işlenen bilişim suçlarının önemli ölçüde önüne geçilerek, kullanıcıların internet üzerinden aldatılmalarını ve yasal içerikte olmayan, kötü amaçlı içeriklerden korunması amaçlanmaktadır.

Kanun maddesi, kullanıcı bilgilerinin çalınmasına sebebiyet verebilecek ve suç unsuru içeren tüm internet sayfalarına, bilinçli veya bilinçsiz olsa dahi, erişimlerin engellenmesini istemektedir. Fakat büyük bir hızla hemen her gün bir yenisinin yayınlandığı internet sayfalarının, kontrol altına alınması neredeyse imkânsızdır. İnternet sayfası üzerinden işlenebilecek olası suçların, daha sonra takip edilebilmesi ve kim tarafından nasıl gerçekleştirildiğinin bilinmesi amacıyla internet sayfalarına erişen tüm kullanıcıların kayıtlarının (loglarının) zaman tarih mührü ile tutulmasını ve saklanmasını istenmektedir. İster yasal içerikte olsun ister olmasın tüm erişimlerinin kayıtlarının tutulması gerekmektedir.