Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İlaç Markalarında İltibas Sorununun Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin 16/05/2011 Tarih ve 2009/13331 E. 2011/5967 K. Sayılı Kararı Çerçevesinde İncelenmesi

Investigation the Problem of Confusion in Pharmaceutical Brand Under the Decision of Court of Appeals for the Eleventh Civil Chamber, Date: 16/05/2011, Basic no: 2009/13331, Decision no: 2011/5967

Berivan BULUT

Çalışmamızın konusunu oluşturan dava ‘PIAZON ve PLIAZON’ markalı ilaç sahibi firmalar arasındaki çekişme sonucu YİDK’nin verdiği kararın iptali ile hükmün bozulmasına yöneliktir.

İlaç markaları arasında iltibasa yol açacak derecede benzerlik bulunması sorunu üzerine yoğunlaşılan çalışmamızda öncelikle iltibas, iltibasın unsurları, iltibasın tespitinde kullanılan ölçüler ve son olarak ilaç markaları açısından iltibas konuları ele alınacaktır.

İlaç, Marka, İltibas, İlaç Markası, İltibasın Unsurları.

The case that forms the subject of our study, as a result of the conflict between Drug companies called ‘PLIAZON and PIAZON’ aims both to annual the sentence which was passed and to abrogate its judgement by YİDK.

We preeminently contentrated on the criterion used to fix the ambiguity, the ambiguity itself and the elements of the ambiguity on account of the similarity between the Drug Companies which causes ambiguity. The ambiguity between Drug Companies will be ultimately dealt with in our study.

Drug, Brand, Confusion, Pharmaceutical Brand, Elements of Confusion.

A. OLAY

Dava konusu olay Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu ("YİDK") kararının iptali ile hükmün bozulması istemine yöneliktir.

Davacı, "PLİAZON" markasının tescili için inceleme konusu olayda davalı olan Türk Patent Enstitüsüne başvurmuş, ancak bir diğer davalı olan "PIOZON" markalı ilaç sahibi firmanın itirazı üzerine TPE başvuruyu reddetmiş, bu ret üzerine YİDK’ ya başvurulduysa da kurul bu itirazı reddetmiştir. Bunun üzerine davacı vekili de her iki marka arasında benzerlik ve iltibas bulunmadığını ileri sürerek YİDK’ nın itirazınreddi kararının iptalini talep ve dava etmiştir. Her iki davalı da ayrı ayrı davanın reddini savunmuştur.

Dosya kapsamında üzerinde durulması gereken husus marka tescili istenen ilacın ne maksatla kullanılacağı ve aralarında iltibas olduğu iddia edilen markanın kullanım amacı ile karışma ihtimalinin bulunup bulunmamasıdır. Söz konusu husus yargılama esnasında iki ayrı bilirkişi tarafından incelenmiş, doktor ve eczacılar yönünden taraf markalar arasında iltibas bulunup bulunmadığı kapsamlı ve denetime açık raporlar ile belirlenmiştir.