Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Ceza Kanununda Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini Aklama Suçu

Offence of Laundering the Proceeds of Crime Laid Down in Turkish Criminal Code

Ali Rıza TÖNGÜR

Öteden beri örgütlü işlenen suçların öncelikli amacı, yüksek ekonomik kazanç elde etmek olmuştur. Bu şekilde gayrimeşru yollardan elde edilen kazançların kullanılabilmesi için de; kaynağının gizlenerek meşru şekilde elde edilmiş gibi gösterilmesi gerekmektedir. Bu fiil ise ayrı bir suç türü olan, önceki söylemle kara para veya günümüzde uluslararası terminolojide kabul gören yeni ifadesi ile suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçuna vücut vermektedir. Uluslararası alanda da büyük bir sorun teşkil eden ve tümüyle engellenmesi halen mümkün olamayan bu suç, mer’i mevzuatımızda 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 282’inci maddesinde düzenleme altına alınmıştır.

Çalışmamızda ilk olarak, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin küresel ölçekli büyük ekonomik hacminden kaynaklanan önemi ve bu malvarlıklarının aklanması suçuna ilişkin açıklamalar yapılacaktır. Ardından, Türk Ceza Kanunu’nun 282’nci maddesi ayrıntılı olarak inceleme konusu yapılarak çalışmamız sonlandırılacaktır.

Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı, Aklama, Örgütlü Suç, Yolsuzluk, Gayrimeşru Kazanç.

Since before now, the main purpose of the organized crimes has been obtaining high economical gain. In order to use these gains obtained illegally in this way, the source of the gain is required to be concealed and to be indicated as if obtained legally. This requirement gives rise to a separate offence, in previous terminology, the offence of money laundering or, as accepted in the current international terminology, the offence of laundering the proceeds of crime. This offence which constitutes a significant problem in international area and is not still possible to be prevented is governed by article 282 of Turkish Criminal Code of 5237 which is in force.

In our study, firstly the importance of the proceeds of crime originating from its significant economical capacity globally and the explanations concerning the offence of laundering the proceeds of crime will be dealt with. Then, article 282 of Turkish Criminal Code will be examined in details and the study will be concluded.

Proceeds of Crime, Laundering, Organized Crime, Corruption, Illegal Profit.

GİRİŞ

Kara para denildiğinde insanlar genellikle gizemli ve kötü amaçlar için sıra dışı yöntemlerle nadiren işlenen karmaşık suçlardan elde edilen gelirleri tasavvur ederler. Oysa toplumda bu şekilde yerleşen yanlış kanının aksine, kara para aklama ya da suçtan kaynaklanan malvarlığını aklama eylemi günümüzde küreselleşen dünyada yaygın şekilde işlenen vergi kaçakçılığı, sahtecilik, yolsuzluk, uyuşturucu ticareti, insan kaçakçılığı, silah kaçakçılığı ve terörizmin finansmanı gibi organize suçlarla doğrudan bağlantılı olan bir konudur.1

Yukarıda bahsedildiği üzere, genellikle karmaşık bir yapısı olduğu kabul edilen, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerleri ya da kara para aklama konusu aslında oldukça basit bir prensibe dayanır. Bu prensip, kişilerin hukuka aykırı ve uygunsuz şekilde elde ettikleri gelirleri esas kaynağını gizlemek veya maskelemek suretiyle yasal yollardan elde edilmiş gibi göstermeleri ve bu şekilde yasadışı kazançlarına görünüşte meşruiyet kazandırmaları şeklinde ifade edilebilinir.2