Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemi Olan Arabuluculuk ve Medeni Hukuktaki Görünümü

Alternative Dispute Resolution Methods and Civil Law 
Mediation With View in

Yasemin DURAK

Alternatif uyuşmazlık çözüm yolları mahkemelerin iş yükü nedeniyle ortaya çıkmıştır. Pek çok ülkedeki yasal düzenlemeler karşısında ülkemizde de 6325 Sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu 07.06.2012 tarihinde kabul edilmiştir. Böylelikle yoğun tartışmaların olduğu arabuluculuk yasal bir düzenlemeye kavuşmuştur. Ülkemizde çok yeni olan bu Kanun’un uygulanmasının nasıl olacağı merak konusudur. Arabuluculuk tarafların üzerinde serbestçe karar verebileceği konularda uygulama alanı bulacaktır. Bu nedenle de arabuluculuk ağırlıklı olarak özel hukuk uyuşmazlıklarında karşımıza çıkacak bir yöntemdir.

Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemi, Arabuluculuk, Tahkim, Tüketici Hukuku, Aile Mahkemesi.

Alternative dispute resolution has emerged due to the workload of the courts. Legal regulations in many countries across the countries in our Dispute Law on Mediation in Law No. 6325 was adopted on 07.06.2012. Thus, mediation is intense debate has gained a legal arrangement. In our country, which is so new that it is wondered how the implementation of this Act. Mediation the parties can freely decide on the subject will be found in the application area. Therefore, the mediation will be seen mainly in private law disputes is a method.

Alternative Methods of Dispute Resolution, Mediation, Arbitration, Consumer Law, Family Court.

GİRİŞ

Bir hukuki ilişkinin tarafları arasında bir uyuşmazlık söz konusu olduğunda ilk olarak taraflar mahkemelere başvurmaktadırlar. Ancak özel hukukta her uyuşmazlığın çözümünün mahkemelerden beklenmesi, mahkemelerin aşırı iş yükü ile karşılaşmasına ve yargılamanın uzun yıllar sürmesine neden olmaktadır. Bu durum adil yargılamanın temel ilkelerinden olan makul bir sürede yargılanma ilkesine aykırılık teşkil etmektedir1. Bu nedenle de devlet yargısına alternatif teşkil eden tahkim yargısının dışında, uyuşmazlıkların çözümünde çeşitli yöntemler tercih edilmektedir2.

Günümüzde artık taraflar mahkemeler olmadan da uyuşmazlıkların çözüm yollarını istemekte ve tercih etmektedirler. Özellikle mahkemelerdeki aşırı zaman ve para harcanması, artan yargılama giderleri ve mahkemelerdeki aşırı iş yükü nedeniyle pek çok kişinin adalete ulaşamadığı veya geç ulaştığı gibi sorunlar ve sakıncalar nedeniyle İngilizce kısaltması ADR olarak adlandırılan alternatif uyuşmazlık çözüm yolları (alternative dispute resolution) ortaya çıkmıştır3.