Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Sağlık Hizmeti Yönünden Hizmet Kusuru Kavramını Yeniden Düşünmek

Serkan KIZILYEL

ÖZET:

İdare hukuku öğretisinde hizmet kusuru, idarenin yürüttüğü bir kamu hizmetinin kurulmasında veya işleyişinde bozukluk ya da aksaklık olarak tanımlanmaktadır. Yine hizmet kusuru, hizmetin işlememesi, geç işlemesi veya kötü işlemesi olarak ayırıma tabi tutulmaktadır. Hizmet kusurunun bu derece genel tanımlanması ve tasnife tabi tutulması kanaatimizce yersizdir ve konuyu açıklamaktan uzaktır. Bu bakımdan, sağlık hizmeti yönünden hizmet kusurunun ayrıca irdelenip değerlendirilmesi gerekmektedir. Tıp ve hukukun birleştiği bir alanda yer alan hizmet kusuru kavramının daha da belirgin hale gelmesi, hem bu hizmeti sunan sağlık personeli ve dolayısıyla idare bakımından hem hukuk uygulayıcıları bakımından yararlı olacaktır.

Anahtar Kelimeler: İdare Hukuku, Tıp Hukuku, Sağlık Hizmeti, Hizmet Kusuru, Tıbbi Uygulama Hatası.

1- Giriş

Sosyal devlet anlayışının sonucu olarak idare, bireylerin sağlık hizmeti ihtiyaçlarını piyasa ekonomisindeki temel amaç dışındaki kamu yararı amacı yla gidermeye çalışmaktadır. Bireylerin varlıklarının devamı süresince ihtiyaç duydukları bu hizmet, idare tarafından sunulmaya başlanınca, hizmetten kaynaklanan zararların tazmini de hukuki bir sorun olarak idare hukukunun konusunu oluşturmaya başlamıştır. İdarenin sunduğu sağlık hizmetinde temel amaç, birey veya toplumun sağlığının korunması veya yitirilen sağlığın yeniden kazandırılmasıdır. Tıp biliminin hızla gelişmesi, idare tarafından sunulan sağlık hizmetinin kapsamını da giderek genişletmiştir. Meydana gelen tıbbi gelişmenin bireylere en iyi şekilde yansıtılması amacıyla, bu hizmeti düzenleyen yoğun bir yasalaşma süreci yaşanmaktadır. Bu pozitif düzenlemelere rağmen tıbbın ulaştığı bilgi seviyesi dikkate alınarak nelerin hizmet kusuru olduğu, nelerin ise kabul edilebilir yani hizmet kusuru olmadığı yasal düzenlemelere henüz konu olmamıştır. Bu nedenle idari sorumlulukta hizmet kusuru, öğretinin ve uygulamanın çabalarıyla ortaya konulmaktadır.

Hizmet kusuru , idarenin tazminat sorumluluğu nun temel unsurunu oluşturmaktadır1. Bu temel unsurun tanımlanması ve türlerinin ortaya konulması idarenin tazminat sorumluluğunun anlaşılması bakımından önemlidir. Özellikle sürekli bir gelişim içinde olan tıp biliminin uygulandığı sağlık hizmeti bakımından hizmet kusurunun açıklığa kavuşturulması daha da önemli hale gelmektedir.