Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Hekimin Hukuki Sorumluluğu

Mustafa Emir ÜSTÜNDAĞ

GİRİŞ

Hekimlerin Yargıtay’ın kabul ettiği üzere bir hasta ile ilişki biçimleri farklı ve değişik tarzlarda karşımıza çıkabilir. Karara göre "Bu faaliyetler hastalığın teşhisi, gerekli ilaçların verilmesi, cerrahi müdahalelerin yapılması, hastalığın devamlı olarak gözetilmesi, gerektiğinde yan etkili tedavi yollarına, yeni usullere başvurulması gibi çeşitli konuları"1 kapsamaktadır.. Hekimin sorumluluğunu incelemeye başlamadan önce hekim ile hasta arasındaki ilişkinin niteliğini tespit gerekir. Bunun için öncelikle işgörme sözleşmelerinden hangisinin hekim hasta ilişkisini daha çok karşıladığının analizinin ele alınmasıyla çalışmamıza başlamak gerektiğini düşünüyoruz.

Vekalet sözleşmelerinin de birçok türü vardır. Konumuzu ilgilendirmesi nedeniyle hekimlik, diş hekimliği, veterinerlik sözleşmeleri vekalet sözleşmesinin ihtimam, bakım veya diğer bir ifadeyle özen sözleşmeleri grubuna örnek olarak sayılabilirler.2 İhtimam, bakım veya diğer bir ifadeyle bakım sözleşmeleri özel hukuktan ileri geldikleri ve özel hukuka tabi olarak kuruldukları durumda vekalet hükümlerine tabidirler.3,4 Ancak örneğin diş doktorunun bir protez yapımını üstlendiği hekim hasta ilişkisinde artık bir eser meydana getirileceğinden eser sözleşmesinin varlığından sözetmek yerinde olacaktır.5 Yine hekimlik sözleşmelerinde özellik arzeden bir durum da kanuni temsilcilerin küçük için ve onların menfaatlerine hekim ile akdettikleri sözleşmelerin hukuki mahiyetinin bir üçüncü kişi yararına sözleşme olmasıdır.6

Vekalet sözleşmesinde vekilin azil ve istifası her zaman mümkündür. Ancak tıp hukukunda hekimin hastayı terki hizmetin önemi ile orantılı olarak birtakım haklı şartlara bağlanmıştır.(Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi m. 19) Genel ahlak kurallarına aykırı surette tedaviyi bırakmak hekimin hukuki ve cezai sorumluluğuna yol açacaktır.