Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Bankaların İflası

Hakan ALBAYRAK

ÖZET:

Bankaların iflâsı; banka hukuku, iflâs hukuku ve ticaret hukukunu ilgilendirip, bu üç önemli hukuk alanının kesişme noktasını oluşturmaktadır. Çalışmamızda öncelikle İcra ve İflâs Kanununda düzenlenen takipli iflâs yolları ile doğrudan iflâs yollarının bankaların iflâsında uygulama alanı bulup bulamayacağı üzerinde durulmuştur. Daha sonra, Fon tarafından istenen iflâsın Bankacılık Kanununda düzenlenen özelliklerinden ve sonuçlarından bahsedilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Banka, İflâs, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Bankacılık Kanunu, İcra ve İflâs Kanunu, Fon, Kredi, İflâs Davası

Giriş

İflas, külli icrayı, bir başka ifade ile kolektif tasfiyeyi hedef tutan bir cebri icra yoludur. İflâs sadece borçlunun münferit mallarını değil, aksine bütün mal varlığını kapsar, diğer yandan borçluya ait olan bu malvarlığı borçlunun bir veya birkaç alacaklısı için değil, bütün alacaklıların yararına tasfiyeye tabi tutulur.

İflâsın açılması ile birlikte ortaya çıkan çıkar çatışmalarının iflâs tasfiyesinde görevli organlarca giderilmeye çalışılması toplumsal barışın sağlanması açısından da önemlidir1. Bu nedenle iflâsın açılması, müflisin bütün haczedilebilir mal ve haklarına el konulmakta ve bu el konulan mallar, sui generis bir özel mamelek olan iflâs masasını oluşturmakta ve bu iflâs masasındaki mallar alacaklılara tahsis edilmektedir2.