Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Futbolda İş Hukukuna Yönelik Güncel Sorunlar

Wolf-Dietrich WALKER

I. GİRİŞ

Sporun rol oynadığı birçok hukuk alanında iş hukuku odak noktasında değildir. Fakat bundan şikâyet edilmemelidir. Çünkü çok fazla iş hukuku spor bakımından yararlı değildir. İş hukukçuları, uygulamada istenmeyen eleştirmenler olarak görülürler.

Fakat sporda iş sözleşmelerinin akdedildiği her yerde tabi ki iş hukuku olacaktır. Bu durumda, iş hukukunun genel prensiplerinin uygulanıp uygulanmayacağı veya spor şartına bağlı özelliklere dikkat edilip edilmeyeceği sorunu ortaya çıkar. İş sözleşmeleri sporun bütün türlerinde ilk olarak antrenör ve menajerlerle akdedilir. Buna karşılık sporcularla yapılan iş sözleşmeleri esasen sadece profesyonel takım sporlarında, yani her şeyden önce basketbol, handbol, buz hokeyinde ve özellikle de futbolda rol oynar. Almanya’da bu sene spor hukukuyla ilgili birçok kongrede iş hukukuna ilişkin sorunlar tartışılmıştır.

II. SPORDA İŞ HUKUKUNA İLİŞKİN GÜNCEL BİRKAÇ KONUYA BAKIŞ

Son 2-3 yılın spor gazeteleri ve spor medyası yayınları gözden geçirildiğinde, iş hukukuna ilişkin değişik konularla karşılaşılır. Bu konulardan en önemlilerine değinilmelidir.