Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Avrupa Birliği Adalet Divanı Karar İnceleme

Ülkü Sezgi SÖZEN

AVRUPA BİRLİĞİ ADALET DİVANI'NIN 24.09.2013 TARİHLİC-221/11 DEMİRKAN KARARI

I. ÖZET

Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD) Genel Kurulu'nca 24 Eylül 2013 tarihinde verilen karar ile Türk vatandaşlarının Almanya Federal Cumhuriyeti'ne ve dolayısıyla Avrupa Birliği (AB) üyesi devletlerin ülke sınırlarına vize mecburiyeti olmaksızın giriş yapıp yapamayacakları konusu tartışılmıştır. Bu kararın verilmesinde, üye devletlerin yanı sıra AB Konseyi, AB Komisyonu gibi bir çok gözlemci de görüş bildirmiştir.

Davaya konu olan olayda, Türk vatandaşı Leyla Ecem Demirkan'ın Ankara'daki Almanya Büyükelçiliği'ne yaptığı ziyaret amaçlı Şengen vize talebinin reddedilmesi üzerine bu karara karşı Berlin İdare Mahkemesi'nde dava açması ile başlayan süreç, olumsuz sonuçlanan dava üzerine Alman Yüksek İdare Mahkemesi'ne temyiz başvurusunda bulunularak devam etmiş ve tartışmayı ABAD kararı noktalamıştır.

Demirkan davası hizmet sunma serbestisinin hizmet alma serbestisini (pasif hizmet sunma serbestisini) de kapsayıp kapsamadığının tartışıldığı, yani hizmet sunma serbestisinin çerçevesini açıkça belirleyen ilk dava olma özelliğini taşımaktadır.