Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Finansal Kiralama Konusu Malın Zilyetliğinin ve Mülkiyetinin Devri

The Transfer of Possesion and Ownership of the Property Subject to the Financial Leasing

Nihal URAL ÇINAR

Finansal kiralama sözleşmesinde esas olan, sözleşme süresince, kiralanan malın kiracının zilyetliğinde bulunmasıdır. Ancak bazı şartlar çerçevesinde, kiracı, kiralananın zilyetliğini bir başkasına devredebilecektir. Devretmeme yükümlülüğünün olduğu hallerde de bazı yaptırımlara maruz kalacaktır. Kiralayan da kural olarak kiralananın mülkiyetini devretmeme yükümlülüğü altındadır. Ancak kiralayanın bu yükümlülüğüne de bazı şartlar altında istisnalar getirilmiştir. Kiracının kiralananın zilyetliğini, kiralayanında kiralananın mülkiyetini hangi şartlarda devredebileceği, devretmeme yükümlülüğünün yaptırımları, mülga Finansal Kiralama Kanunu ve 6361 Sayılı Finansal Kiralama, Faktöring ve Finansman Şirketleri Kanunu karşılaştırılarak incelenecektir.

Finansal Kiralama Sözleşmesi, Kiralananın Zilyetliğinin Devri, Kiracılık Sıfatının Devri, Kiralananın Mülkiyetinin Devri, Kiralananın Devri Yasağına Aykırılık.

The fundamental of financial leasing contract is that leased goods are in leaseholder’s possession during contract period. Yet, only in certain conditions, the leaseholder can transfer the possession of the lease to another. The leaseholder will be exposed the certain entforcements in case of obligation of non-transference. As a rulet he leaser under the obligation of non-transference of the leased property. Nonetheless, there are some reservations from this obligation of the leaser under the certain circumstances. The conditions under which leaseholder can transfer possession of the lease and under which the leaser can transfer property of the lease, entforcements of obligation of non-transference will be reviewed after comparison of obsolete Financial Leasing Law and 6361 numbered Financial Leasing, Factoring and Financing Companies Law.

Financial Leasing Contract, Financial Leasing, Transfer Possession of the Lease, Transfer Property of the Lease, 6361 Numbered Financial Leasing, Factoring and Financing Companies Law.

GİRİŞ

6361 Sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu’nun1 dördüncü kısmının birinci bölümünde finansal kiralama sözleşmesinin2 hüküm ve sonuçlarına yer verilmiştir. Bu kapsamda tarafların hak ve borçları 6361 Sayılı Kanun’un 24 ile 29’uncu maddeleri arasında düzenlenmiştir. Bu çalışmada kiracının ve kiralayanın bütün hak ve borçları değil sadece kiracının maldaki zilyetliğini3 bir başkasına devretmeme, kiralayanın ise malın mülkiyetinin üçüncü bir şahsa devretmeme yükümlülükleri4, 6361 Sayılı Kanun, mülga Finansal Kiralama Kanunu (FKK) ve 5582 sayılı Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun5’un 26’ncı maddesinin ilgili hükümleri6 çerçevesinde iki bölüm halinde incelenecektir.

Çalışmanın birinci bölümünde, 6361 sayılı Kanun’un 26’ncı maddesi7 uyarınca kiracının kiracılık sıfatının ve finansal kiralama konusu malın zilyetliğini devretmesi, devir şartlarına uyulmadan yapılan devir halinde uygulanacak yaptırımlar, 6361 sayılı Kanun, 5582 sayılı Kanun’un 26’ncı maddesinin mülga FKK’nun 15’inci maddesine eklediği 2. ve 3. fıkralar ile getirdiği düzenlemeden önceki dönem ve sonraki dönem olmak üzere iki ana başlık altında incelenecektir.

Çalışmanın ikinci bölümünde ise, finansal kiralama konusu malın üçüncü kişiye devri, devrin geçerliliğinin şartları ve hukuki niteliği incelenip, devir yasağına aykırılık halinde kiracının kiralayana karşı sahip olduğu haklar belirtilecektir.