Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Marka Hakkının Haczi ve Paraya Çevrilmesi

Die Pfändung Vom Markenrecht und Die Verwertung einer Marke

Hülya TAŞ KORKMAZ

Marka hakkı malvarlığına ilişkin devredilebilen ve haczedilebilen bir haktır. Ancak gayri maddi bir mal olan marka üzerindeki hakkın, diğer malvarlığı haklarından farklı özellikleri mevcuttur. Bu nedenle, bu hakkın haczi ve paraya çevrilmesinde bazı hukuki sorunlarla karşılaşmak mümkündür.

Bu çalışmanın amacı, marka hakkının haczi ve paraya çevrilmesi prosedürünü incelemek ve bu aşamalarda ortaya çıkması muhtemel sorunlara medeni hukuk ve icra ve iflâs hukukundaki ilkeler gözetilmek suretiyle çözüm önerilerinde bulunmaktır.

Gayri Maddi Mal, Marka Hakkı, Marka Hakkının Haczi, Markanın Paraya Çevrilmesi.

Markenrecht ist ein von Vermögensrechten und ist zu übertragan und zu pfänden. Aber das Markenrecht als ein immaterielles Vermögensrecht hat in Vergleich zu anderen Vermögensrechte verschiedene Eigenschaften. Aus diesem Grund ist bei der Pfändung- und Vollstreckung des Markenrechtes möglich, einige rechtliche Probleme aufzutreten.

Das Ziel dieser Studie, das Verfahren der Pfändung und der Verwertung des Markenrecht zu untersuchen und für die mögliche auftretenden Rechtsprobleme unter Berücksichtigung der Grundsätze des Zivilrechts- und Zwangsvollstreckungsrechts, Lösungen vorzuschlagen.

Immaterialgut, Markenrecht, Die Pfändung Vom Markenrecht, Die Verwertung einer Marke.

GİRİŞ

Malvarlığına ilişkin bir hak olan marka hakkı, devredilebilen (MarkKHK m.16/1) ve haczedilebilen bir haktır (MarkKHK m.19/1). Gayri maddi bir mal olan marka üzerindeki hak, diğer malvarlığı haklarından farklı nitelikler taşımaktadır. Bu nedenle marka hakkının haczi ve paraya çevrilmesi aşamalarında bazı hukuki sorunlarla karşılaşmak mümkündür.

Bu çalışmanın amacı, marka hakkının haczi ve paraya çevrilmesi prosedürünü izah ederek bu aşamalarda karşılaşılabilecek hukuki sorunları tespit edip bunlara menfaatler dengesine uygun çözümler önerebilmektir. Bunun için önce, marka hakkının kısa bir tanımıyla birlikte bu hakkın hukukî niteliğinden söz edilecektir. Daha sonra marka hakkının haczedilebileceğine ilişkin hükmün (MarkKHK m.19) kapsamı belirlenerek marka hakkı üzerinde haczin icrası, bu haczin etkileri ve marka hakkının paraya çevrilmesi hususları incelenecektir. Bu inceleme yapılırken marka hakkının haczi ve paraya çevrilmesi esnasında karşılaşılması olası hukukî sorunlar tespit edilecektir. Tespit edilen hukukî sorunlara ise, hem medenî hukukta hem de icra ve iflâs hukukunda gözetilmesi gereken ilkeler dikkate alınmak suretiyle çözüm önerilerinde bulunmaya gayret edilecektir.

A. MARKANIN TANIMI VE MARKA HAKKININ HUKUKİ NİTELİĞİ

Marka, “bir teşebbüsün mal veya hizmetlerini bir başka teşebbüsün mal veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan her türlü işaret” olarak tanımlanabilir (MarkKHK m.5, I)1.