Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 5766 Sayılı Torba Yasa ile Getirilen Düzenlemeler Neler İçermektedir?

İş alemini ilgilendirir torba kanun olarak nitelendirilen ve içerisinde pek çok konuyu barındıran yasa, sessiz sedasız yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Resmî Gazetenin 6 Haziran 2008 tarihli mükerrer nüshasında yayımlanarak yürürlüğe giren ve bir kısım hükümleri ise 1.7.2008 tarihinde yürürlüğe girecek olan yasa, çok sayıda kanunda düzenlemeler yapmıştır. Bilhassa geçtiğimiz yıllarda muhtelif vergi kanunlarında yer alan noksan ve eksik düzenlemeleri adeta tamamlayıcı nitelikte olan bu torba yasa, içerdiği hükümler itibariyle pek çok kesimi yakından ilgilendirmektedir.

I- Kamu Borcu Dolayısıyla Yurtdışı Çıkış Yasağı Limiti Arttırılmıştır

Vergi borcu nedeniyle yurtdışı çıkış yasağı uygulaması evvelce, Pasaport Kanunu'nun 22'nci maddesinde yer almakta iken 6 Kasım 2007 tarihinde Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmiştir. Yüksek mahkemenin iptal gerekçesi, özetle, "vergiden borcu olmak" ibaresinin seyahat özgürlüğünün kısıtlanmasına tek başına gerekçe olamayacağı, bu kısıtlamanın koşullarının da ölçülülük ilkesine uygun olarak yasaya bağlanması gerekeceğidir. 5766 sayılı Kanunla getirilen yurtdışı yasağı uygulaması, iptal edilen bu düzenlemeyi ikame etme amacı taşımaktadır.

Tutarı 100 bin YTL ve üzerinde olup da teminata bağlanmamış tüm amme borçlarının, ödeme emrinin tebliğini izleyen yedi gün içinde ödenmemesi durumunda, amme borçlusunun yurtdışına çıkışı, alacaklı idarenin talebi üzerine engellenebilecektir. Kesinleşmemiş ancak ihtiyati haciz kararı alınmış amme alacakları açısından da yurtdışı çıkış yasağı söz konusu olacaktır (5766 sayılı Yasa md. 2 ile 6183 sayılı Yasaya 22/A maddesi eklenmiştir).