Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Hakemin Sorumluluğu

Ceyda SÜRAL

Giriş

Tahkim yargılamasının avantajları olarak yargılamanın konunun uzmanı kişiler tarafından yapılması ve uyuşmazlığın kısa sürede çözümlenmesi sayılmaktadır1. Dolayısıyla, tarafların hakem yargılamasını tercih etmelerinin sebeplerinden biri de hakemlerin uyuşmazlık konusu hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olmalarından dolayı, uyuşmazlığı en adilane şekilde ve vakit geçirmeksizin çözeceklerine olan inançlarıdır. Hakemlerin bu beklentiyi karşılaması, gerek taraflar gerek tahkim kurumunun geleceği açısından önemlidir. Bir başka deyişle, tahkim yargılamasının avantajlarından olan uyuşmazlığın uzman kişilerce ve hızlı bir şekilde çözümünün gerçekleşmesi hakemlerin elindedir. Konusunda gerçekten uzman olan hakemlerin meseleye kolayca vakıf olması ve tahkim yargılaması konusunda tecrübeli olmaları sonucunda gerçekten yargılama kısa bir süre içerisinde ve tarafların eşitliği gözetilerek, adil ve tarafsız bir şekilde çözüme kavuşturulabilir.

Ancak, hakemlerin, istisnai hallerde uyuşmazlık konusu ya da tahkim yargılaması veya tahkim dili hakkında kendilerinden beklenen bilgi ve tecrübeye sahip olmaması ya da diğer işlerinin aşırı yoğunluğu gibi nedenlerle yargılamanın gecikmesine sebebiyet vermeleri; ya da bilinçli olarak yargılamayı taraflardan biri lehine uzatmak amacıyla yargılamayı geciktirici şekilde hareket etmeleri, tahkim yargılamasını kilitleyecek şekilde hakem kurulunun müzakerelerini baltalamaları veya kararı imzalamamaları da mümkündür.

Hakemden kaynaklanan nedenlerle tahkim yargılamasının amacına ulaşmaması ya da açıkça taraflardan biri aleyhine bir sonuç çıkması durumunda, tarafların hakem kararının iptalini istemeleri mümkündür. Ancak, tarafların tahkim yargılaması boyunca geçirdikleri süre ve yargılama masraflarından kaynaklanan zararları, sadece hakem kararının iptali ile giderilmiş olmayacaktır. İşte bu da, hakemin davranışlarından dolayı zarar gören tarafların hakemin sorumluluğuna başvurup başvuramayacağı sorusunu akla getirmektedir.