Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Ceza Yasasında Göçmen Kaçakçılığı Suçu (TCK m.79)

Özlem Yenerer Çakmut

I. Genel Olarak

Göçmen kaçakçılığı suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Yasası’nın özel hükümler kitabında, uluslar arası suçlara ilişkin birinci kısmın göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti başlıklı ikinci bölümünde 79. maddede düzenlenmiştir. Türk Ceza Yasası’nın “göçmen kaçakçılığı” başlığını taşıyan 79. maddesine göre, “(1)Doğrudan doğruya veya dolaylı olarak maddi menfaat elde etmek maksadıyla, yasal olmayan yollardan;/ a)Bir yabancıyı ülkeye sokan veya ülkede kalmasına imkan sağlayan,/ b)Türk vatandaşı veya yabancının yurt dışına çıkmasına imkan sağlayan,/ Kişi, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır./ (2)Bu suçun bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, verilecek cezalar yarı oranında artırılır./ (3)Bu suçun bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, tüzel kişi hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur”.

Göçmen kaçakçılığı suçunun düzenlendiği TCK m.79’un gerekçesinde de belirtildiği üzere1 bu suç Türkiye tarafından da onaylanan Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ve Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesine EK Kara, Deniz ve Hava Yoluyla Göçmen Kaçakçılığına Karşı Protokol hükümlerinin gereğini yerine getirmek üzere Tasarı’da yer verilmiş ve kabul edilerek yasallaşmıştır.

Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi2’ne EK Kara, Deniz ve Hava Yoluyla Göçmen Kaçakçılığına Karşı Protokol3 m.3’de göçmen kaçakçılığı; “doğrudan veya dolaylı olarak mali veya diğer bir maddi çıkar elde etmek için, bir kişinin vatandaşlığını taşımadığı veya daimi ikametgâh sahibi olmadığı bir Taraf Devlete yasadışı girişinin temini” biçiminde tanımlanmıştır.