Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Güncel Yargıtay Kararları Işığında Dava ve Cevap Dilekçesinin Unsurları

İbrahim Aşık

GİRİŞ

Herkes meşru vasıta ve yollardan yararlanarak yargı mercilerinden hakkının korunmasını talep edebilir (AY m.36/1). Hakkının ihlal edildiğini veya kendisinden haksız bir talepte bulunulduğunu iddia eden kişi mahkemeye başvurarak hukuki korunma talep edebilecektir. Bir başka ifadeyle kişinin hakkının korunabilmesi için mahkemeye başvurması gerekir. Tasarruf ilkesinin sonucu olarak talep olmadan hâkimin inceleme yapıp karar vermesi mümkün değildir (m.24). Mahkemeden hukuki korunma talep edilmesi davacı bakımından dava dilekçesiyle, davalı bakımından cevap dilekçesiyle mümkün olur. Dilekçeler ise davanın çerçevesini belirlemektedir.

Davanın açılması dava dilekçesinin mahkemeye sunulmasıyla olacaktır. Dava dilekçesi davanın temelini oluşturmaktadır ve bu nedenle önemlidir1. Zira dilekçeler, tahkikat ve yargılama safhasının sabit bir temelini oluşturmakta ve tahkikat, dilekçelerde bildirilen dava malzemesine hasredilmektedir2. Dava dilekçesinin içeriği Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 119. maddesinde belirtilmiş ve bu maddenin ikinci fıkrasında ise dava dilekçesinin zorunlu unsurlarında eksiklik bulunmasının sonuçları belirtilmiştir.

Davalının hukuki korunma talebi ise mahkemeye vereceği cevap dilekçesiyle olacaktır. Cevap dilekçesinin içeriği ise Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 129. maddesinde belirtilmiştir. Cevap dilekçesinde eksiklik bulunmasının sonuçları 130. maddede gösterilmiştir.