Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Birinci Oturum Tartışmaları

PROF. DR. RAMAZAN ARSLAN: Benim hemen, sizlere soru sorma ya da açıklama yapma fırsatı vermeden önce küçük bir sorum var. Belki fazla bir soru ama; bu içtihadı birleştirme kararlarının bazılarının nasıl uygulanacağı konusunda yoruma ihtiyaç olduğunu söyledi değerli meslektaşımız. Bazılarının kısmen uygulanmaya devam olunacağını, bir kısmının da artık kanunla geçerliliğini yitirdiğini söyledi. Acaba bunlar, bu söylediğiniz hususlar, İçtihadı Birleştirme Kurulu tarafından karara bağlanmalı mı, nihayet bunlar bir karar, yoksa söylediğiniz gibi uygulamacının yorumuna veya değerlendirilmesine mi bırakılmalı? Bu konuda söyleyeceğiniz varsa kısaca dinleyelim.

PROF. DR. ADNAN DEYNEKLİ: Şimdi şöyle tabi; içtihadı birleştirme kararlarının yeni bir yorumu değil de belki bunların, yeni kanun hükmü çıktığı için değişikliği istenebilir. Değişiklik istendiği zaman bu şekilde düzenlenebilir ama ben mevcut haliyle de uygulama tarafından dikkate alınacağı, en azından geçerliliğini koruyan kısımların uygulamacılar tarafından dikkate alınabileceğini düşünüyorum.

PROF. DR. RAMAZAN ARSLAN: Benim sorum: sizin söylediğinizi İçtihadı Birleştirme Kurulu mu acaba söylemeli, yoksa mahkemeler söylediğiniz gibi bunu şöyle anlamak lazım şu kısmını uygulamak lazım mı demeli?