Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Karşılaştırmalı Hukukta ve Türk Hukukunda Garanti Belgesinin Transferi

Transfer of Warranty Certificate in the Field of Comparative Law and Turkish Law

Ahmet Alpaslan Göçer

Garanti belgelerine ait düzenlemeler pazarlama stratejilerinin önemli bir faktörüdür. Garanti belgeleri alıcı ve üretici arasındaki uyuşmazlıkların çözümünde de önemli bir fonksiyon icra ederler. Bu çalışmada ikinci el ürünler açısından garanti belgelerine ait düzenlemelerin etkili olup olmayacağı incelenmiştir.

Tekeffül Sorumluluğu, Satıcının Sorumluluğu, Ürün Sorumluluğu, Kusurlu Sorumluluk, Kusursuz Sorumluluk.

Terms of warranty certificates are generally an important factor of marketing strategy. Also warranty certificates play an important function in the resolution of disaccords that may appear between buyer and manufacturer. In this study wein vestigated whetherterms of warranty certificates are effective or not on second hand products.

Warranty Liability, Responsibility of the Seller, Product Responsibility, Faulty Liability, Irreproac Hableres Pensibility.

I. GENEL OLARAK

Günlük hayatta kullanımını sıklıkla duyduğumuz garanti kavramının anlamı ve içeriği çeşitlilik göstermekte ve tam olarak bilinmemektedir1. Doktrinde de, garanti kavramının çerçevesinin tespitinin hukukî tartışma konusu olduğu görülmektedir2. Bu tartışmalar genellikle kefalet kavramı ile garanti kavramının kapsamı, benzer ve farklı noktaları üzerinedir. Doktrinde garantiye ilişkin farklı tanımlar bulunmaktadır. Bu farklılığın sebebi, günlük hayatta garanti kavramının farklı anlamlardaki yaygın kullanım şekillerinin hukuka yansımasıdır.

Çalışma konumuz olan garanti belgesinin transferi konusu bakımından da garanti belgesinde kullanılmakta olan garantinin kelime anlamı özel önem taşımaktadır. Zira ancak bu anlam sayesinde garanti belgesinin garanti süresi boyunca ürünün el değiştirmesinden etkilenip etkilenmeyeceği konusunda bir sonuca ulaşılabilir. Çalışmamızda bu anlamın tespiti bakımından önce karşılaştırmalı hukuku inceleyecek daha sonra ise hukukumuzdaki durumu değerlendireceğiz.

II. KARŞILAŞTIRMALI HUKUKA GENEL BAKIŞ

Garanti belgeleri hakkındaki ilk kanunî düzenleme Magnuson Moss Garanti Kanunu3 (Magnuson-Moss Warranty Act) ile yapılmıştır. Bu kanunun belli başlı özellikleri şöyledir: Öncelikle bu kanun sadece yazılı garantileri kapsamaktadır. Sözlü garantiler kanunun kapsamı içerisinde değildir. Ayrıca bu kanun hizmetleri kapsamamaktadır. Sadece mallar bu kanunun kapsamındadır. Son olarak bu kanun, ikinci el satışlarla ve tüketici işlemleri dışındaki işlemlerle ilgilenmemektedir. Bu kanunun içeriğinde, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunda olduğu gibi bir zorunlu garanti belgesi düzenlemesi yapılmamış, sadece garanti belgelerinde olması gereken kurallar belirtilmiştir. Meselâ tüketicilerin kanundan kaynaklanan haklarının kaldırılamayacağı belirtilmektedir4.