Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Devlet Üniversitelerinin Güçlendirme Vakıflarına Ait Mallarının Haczi

Seizure of Properties of State Universities Belonging to Empowerment Foundations

Nagihan MAZLUM

Üniversite vakıfları, vakıf kaynağıyla devlet üniversitenin kamu hizmetine katkılar sağlayan, özel hukuk tüzel kişiliğine sahip olan kurumlardır. Kamuya yararlı vakıf olarak kurulan ve devlet üniversitelerine ekonomik ve sosyal yönden katkı sağlayan üniversite vakıfları, kamu hizmetini yerine getirmektedir. Bu çalışmada devlet üniversitesi bünyesinde kurulan üniversite vakıflarının mallarının haczinin caiz olup olmadığı değerlendirilecek ve haczin gerçekleştirilmesinde ortaya çıkan sorunlar üzerinde durulacaktır.

Devlet Üniversitesi, Devlet Malı, Kamu Hizmeti, Üniversite Güçlendirme Vakıfları, Vakıf Mallarının Haczi.

University foundations are institutions with private law legal personality that contribute to the public service of the state university with their foundation resources. University foundations, which are established as public benefit foundations and contribute economically and socially to state universities, provide public services. In this study, it will be evaluated whether it is possible to seize the properties of university foundations established within the state university and the problems that occur during the seizure will be discussed.

State University, Government Property, Public Service, University Empowerment Foundations, Seizure of Foundation Properties.

GİRİŞ

Üniversite vakıfları, “güçlendirme”, “kalkındırma” veya “destekleme” sıfatlarla kurulan ve çeşitli faaliyetlerle devlet üniversitesinin kamu hizmetine katkı sağlanmasına yarayan, tüzel kişiliğe sahip olan kurumlardır.1 Bu vakıflar, devlet üniversitesinin bünyesinde kamuya yarar amacıyla kurularak, üniversiteye ait kamu hizmetlerini ve personelini gerek ekonomik gerekse de sosyal yönden desteklemek amacıyla kamu hizmetine katkı sağlamaktadır. Çalışma kapsamında devlet üniversitelerinin mallarının, İİK’nın 82. maddesinin birinci fıkrasının birinci bendi uyarınca devlet malı sayılarak haczedilememesine ilişkin düzenlemenin, üniversite vakıfları tarafından bir etkisi olup olmadığı üzerinde durulacaktır. Bu kapsamda öncelikle üniversite vakıflarının özellikleri incelenecek ve ikinci kısımda icra hukuku bakımından üniversite vakıflarına ait mal, hak ve alacakların haczi değerlendirilecektir.

Bu çalışma kapsamında ele alınacak olan kurum, devlet üniversitelerini güçlendirmek için bu üniversiteler bünyesinde kurulan “üniversite vakıfları”dır. Vakıf üniversiteleri ve vakıf üniversitelerine ait malların haczi çalışma kapsamı dışında tutulacaktır.

I. VAKIF KAVRAMI VE ÜNİVERSİTE VAKIFLARI

Vakıf, Türk Dil Kurumu tarafından “bir hizmetin gelecekte de yapılması için belli şartlarla ve resmî bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mülk, para” olarak tanımlanmaktadır.2 Vakıflar, TMK’nın ikinci kısım, üçüncü bölümünde 101 ilâ 117. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Bununla birlikte vakıfların yönetimi, faaliyetleri ve denetimine, yurt içi ve yurt dışındaki taşınır ve taşınmaz vakıf kültür varlıklarının tescili, muhafazası, onarımı ve yaşatılmasına, vakıf varlıklarının ekonomik şekilde işletilmesi ve değerlendirilmesinin sağlanmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amacıyla da Vakıflar Kanunu oluşturulmuş ve 20.02.2008 tarihinde kabul edilmiştir (VK m.1).