Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ürün Kirasının Unsurları, Adi Kira ile Ayrım ve Ürün Kirasına Uygulanacak Hükümler

The Elements of Usufructuary Lease Contract, Distinguishing from Conventional Lease and Provisions That Should Be Applied

Kutluhan Erkan

Çalışmamızın birinci bölümünde ürün kirası ile ilgili genel izahata ve bu sözleşmenin unsurlarına yer vermenin ardından, ikinci bölümde söz konusu sözleşme ile adi kira sözleşmeleri arasında yapılacak ayrıma esas teşkil edecek kıstaslara ilişkin açıklamalar yapacağız. Ve nihayet son olarak üçüncü bölümde ürün kirası sözleşmelerine uygulanacak hükümlere değinerek çalışmamızı sonlandıracağız.

Ürün Kirası, Hasılat Kirası, Unsurları, Ayırıcı Kıstaslar, Türk Borçlar Kanunu.

The first part of this work describes the usufructuary lease and the elements of this contract. The second part of this work explains the criteria that should be used in distinguishing the usufructuary lease contract from the conventional lease contract. The final part of this work sets forth the provisions that should be applied in usufructuary lease contracts.

Usufructuary Lease, Elements, Criteria For Distinguishing, Turkish Code of Obligations.

GİRİŞ

818 sayılı Borçlar Kanunu dönemindeki ismiyle “hasılat kirası” sözleşmesi, bugün yürürlükte olan 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda “ürün kirası” olarak yerini almıştır. Söz konusu sözleşmeye ilişkin hükümlere, Türk Borçlar Kanunu’nun “kira sözleşmesi” isimli dördüncü bölümü altında, üçüncü ayrımda yer verilmiştir.

Doktrindeki adi kira ile konut ve çatılı işyeri kiralarına ilişkin çalışmaların çokluğu göz önünde bulundurulduğunda, ürün kirası sözleşmesinin görece fazla ilgilenilmeyen bir alan olduğunu söylemek yerinde olacaktır. Ancak konu üzerindeki ilgi, bilgi ve çalışma azlığını, ürün kirasının uygulama bakımından önem arz etmediği şeklinde anlamamak gerekir. Zira ürün kirası sözleşmelerinin uygulamada fazlaca yer almaları ve bunların ekonomik değer bakımından çoğu zaman diğer kira sözleşmelerinden büyük çaplı olmaları gerçekleri karşısında, böyle bir kabulün yanlışlığı kolayca anlaşılacaktır.

Gerek ürün kirası üzerinde yapılmış kısıtlı sayıdaki çalışmalarda, gerekse de konuyla ilgili yargı makamlarına intikal etmiş olan uyuşmazlıklarda, ağırlığın adi kira ile ayrım ve uygulanacak hükümler noktasında toplandığını söylemek yanlış olmayacaktır.