Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’na Göre Haksız Rekabet (TTK 54- 63)

Levent Biçer

TTK 54 ve 56’ya göre, haksız rekabetin unsurları şunlardır: a) Dürüstlük kuralına aykırı bir davranış, b) Dürüstlük kuralına aykırı davranışın, rakipler, tedarik edenler ve müşteriler arasındaki ilişkileri etkilemesi, c) Zarar veya zarar görme tehlikesinin ortaya çıkması. Yeni TTK ile haksız rekabetin sadece rakipler arasında değil, tedarik edenlerle müşteriler arasında da sözkonusu olabileceği açıkça kabul edilmiştir. Haksız rekabet halleri, TTK 55 ile genişletilmiştir. Yapılan sayım yine örnekleyicidir. TTK 55 ile yeni bir takım haksız rekabet halleri kabul edilmiştir. Bunlardan bazıları, karşılaştırmalı reklamlar, seçilmiş bazı ürünleri birden çok kez tedarik fiyatının altında satışa sunarak yanıltma, müşteriyi ek edimlerle sunumun gerçek değeri hakkında yanıltmak, müşterinin karar verme özgürlüğünü özellikle saldırgan satış yöntemleri ile sınırlamak, taksitle satım sözleşmelerinde veya buna benzer hukuki işlemlerde kamuoyunu yeterince aydınlatmama, tüketici kredilerinde kamuoyunu yeterince aydınlatmama, eksik veya yanlış bilgiler içeren sözleşme formülleri kullanmak, sözleşmeyi ihlale veya sona erdirmeye yöneltmek, dürüstlük kuralına aykırı işlem şartları kullanmaktır.

Haksız Rekabet, Dürüstlük Kuralı, Kötüleme, Karşılaştırmalı Reklam, Mostra ile Avlama.

According to TCC (Turkish Commercial Code), 54 and 56, the elements of unfair competition are as follows: a) a behavior contrary to the good faith, b) the affection of disorderly behavior of good faith to relations between the competitors, suppliers and clients, c) the emergence of the danger of loss or damage. With new TCC, unfair competition is expressly agreed that not only between competitors, but also between supplier and clients possible.Unfair competition acts has been enlarged in article 55 of TCC. Counting in which is sampler. A number of new acts of unfair competition with the article 55 of TCC has been adopted. Some of them, comparative advertising, deception with low price, deception about the true value of the presentation by offering additional performance clients, limitation the freedom of the customer's decision-making especially with aggressive sales methods, nondisclosure enough to public opinion at installment sales contracts or other similar legal proceedings and consumer loans, using formulas contract including missing or incorrect information, inducing breach of contract or expiration of a contract, using standard terms contrary to the good faith.

Unfair Competition, The Good Faith, Detraction, Comparative Advertising, Deception With Low Price.

I. GENEL OLARAK

Serbest ve dürüst işleyen rekabet düzeninin sağlanması için ülkemizde dört adet yasal düzenleme kabul edilmiştir. Bunlardan birincisi, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun; ikincisi 3577 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Kanun; üçüncüsü TBK 57; dördüncüsü ise TTK 54 – 63 hükümleridir. İlk iki kanun tekelleşmeyi ve piyasadaki hâkim durumun kötüye kullanılmasını önlemek, diğerleri ise işletmeler düzeyinde kalan haksız rekabeti önlemek için düzenlenmiştir1. Yapmış olduğumuz bu çalışmada bizim asıl inceleme konumuz TTK 54- 63 hükümleridir.

EBK 48’in kaynağı İsvBK’nun 48. maddesidir. İsviçre’de daha sonra haksız rekabet ayrı bir kanunla (1943 tarihli İsviçre Haksız Rekabet Kanunu) düzenlenmiştir. Bu düzenleme yapılırken konunun iki ayrı kanunda ele alınması uygun görülmemiş ve İsvBK 48 yürürlükten kaldırılmıştır. Bizim ülkemizde ise haksız rekabete ilişkin hükümler, ayrı bir kanunla değil, ETK içerisinde ele alınmış fakat İsviçre’den farklı olarak EBK’daki hüküm kaldırılmamış; tam aksine EBK 48’e bir fıkra eklenerek ticari işler konusunda TTK hükümlerinin saklı olduğu özellikle ifade edilmiştir2.

TTK’nın haksız rekabet hükümlerinin kaynağı da 1986 tarihli yeni İsviçre Haksız Rekabet Kanunu’dur3. TTK kabul edilirken de, TBK’nın haksız rekabetle ilgili 57. maddesi muhafaza edilmiştir. TBK 57’ye göre, “Gerçek olmayan haberlerin yayılması veya bu tür ilanların yapılması ya da dürüstlük kurallarına aykırı diğer davranışlarda bulunulması yüzünden müşterileri azalan veya onları kaybetme tehlikesiyle karşılaşan kişi, bu davranışlara son verilmesini ve kusurun varlığı hâlinde zararının giderilmesini isteyebilir. Ticari işlere ait haksız rekabet hakkında Türk Ticaret Kanunu hükümleri saklıdır”. Buna göre, ticari işlerde ortaya çıkan haksız rekabet halleri için TTK, adi işlerdeki haksız rekabet halleri için TBK’nın uygulanması kabul edilmiştir. Örneğin, iki esnaf, iki avukat arasındaki haksız rekabet hallerine TBK 57 uygulanacaktır.