Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ceza Davaları Yönünden
 Bireysel Başvuru Süresi

Akif YILDIRIM

I. Başvuru Süresine İlişkin Kural

Bireysel başvurunun kabul edilebilirlik koşullarından biri de başvuru süresidir. Anayasa Mahkemesine (AYM) göre süre, başvurunun her aşamasında dikkate alınması gereken bir usul şartıdır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (Sözleşme) 35. maddesinin (1) numaralı fıkrasında bu kural, “Uluslararası Hukukun genel olarak kabul edilen prensiplerine göre, ancak iç hukuk yollarının tüketilmesinden sonra ve kesin karardan itibaren altı aylık süre içinde Mahkeme’ye başvurulabilir”. biçiminde ifade edilmiştir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) bu kuralın amacının, hukuk güvenliğini sağlamak olduğunu ifade etmiştir1. Diğer yandan altı - ay kuralı, Sözleşme organlarının yerine getirdiği denetimim sınırlarını belirlemekte ve bunun ötesinde böyle bir denetimin artık mümkün olmayacağı zaman dilimini hem bireylere hem de Devlet görevlilerine işaret etmektedir2.

Anayasa’nın 148’inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, herkes, Anayasada güvence altına alınmış temel haklarından ve özgürlüklerinden, Sözleşme kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından, ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurabilir. Başvuruda bulunabilmek için olağan kanun yollarının tüketilmiş olması şarttır.

6216 sayılı Kanunun ‘Bireysel başvuru usulü’ kenar başlıklı 47’nci maddesinin (5) numaralı fıkrasına göre de, bireysel başvurunun, başvuru yollarının tüketildiği tarihten; başvuru yolu öngörülmemişse ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren otuz gün içinde yapılması gerekir.