Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Öldürmeye Teşebbüs ile Kasten Yaralamanın Mukayesesi

Comparison Between Homicidal Attempt and Intentional Injury

Ersan ŞEN
Ertekin AKSÜT

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun “Kişilere Karşı Suçlar” başlıklı ikinci kısmında düzenlenen suç tiplerinden olan kasten öldürme ve kasten yaralama suçları ile ilgili olarak uygulamada en çok rastlanan tartışma, kasten yaralama ile öldürmeye teşebbüs ayırımına ilişkindir. Mağdur üzerinde gerçekleşen neticenin yaralanma mı yoksa ölüm mü olacağı hususunda, sonuç her durumda maddi vakıa itibariyle “yaralanma” olduğunda bir tereddüt bulunmamakla birlikte, “ölüm” sonucunun gerçekleşmediği durumda failin hangi saikle hareket ettiğinin, başka bir anlatımla, öldürme kastı ile mi, yoksa yaralama kastı ile mi eylemini işlediğinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu konuda Yargıtay içtihatları ile doktrinde yer alan görüşler yol gösterici nitelikte olup, uygulamada bazen net bir biçimde ayırımda bulunmanın kolay olmadığını da belirtmekte fayda görüyoruz.

Kişilere Karşı Suçlar, Öldürmeye Teşebbüs, Kasten Yaralama, Mağdur, Tehlikenin Ağırlığı, Meydana Gelen Zarar.

The most common debate encountered in practice of homicidal attempt and intentional injury crimes which are amongst the crimes that have been organized under the second part of Turkish Code of Penalty no.5237 under the heading “Crimes Against Persons” is about the difference between intentional injury and homicidal attempt. Whether the consequence of the act for the victim will result with death or injury, where the result is always “injury” for material act without hesitation, in a situation where the “death” result has not occurred, the intention of the actor, in other words, the intention behind his act, whether to kill or to injure should be determined. Although supreme court’s precedents and opinions in doctrine are guiding attribute on this subject, we think it is helpful to say that it is not sometimes easy to make a clear distinction in practice.

Crimes Against Persons, Homicidal Attempt, Intentional Injury, Victim, Weight of Danger, Damage Occurred.

I. Suça Teşebbüsün Şartları

Kasten insan öldürme suçuna teşebbüs ile kasten insan yaralama arasındaki farkın daha iyi anlaşılması açısından öncelikle, suça teşebbüsün hangi durumda mümkün olabileceği hususuna değinmek gerekecektir.

Suça teşebbüs, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 35’inci maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre kişi, işlemeyi kastettiği bir suçu elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icraya başlayıp da, elinde olmayan nedenlerle tamamlayamaz ise teşebbüsten dolayı sorumlu tutulacak, kendisi hakkında verilecek cezada, meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığına göre indirime gidilecektir.

TCK m.35’deki tanıma göre suça teşebbüs için öncelikle, bir suç işleme kastının bulunması gerekmektedir. Kast kavramı Türk Ceza Kanununun 21’inci maddesinde açıklanmıştır. Buna göre kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir. Suça teşebbüste failin kastı, işlemeyi tasavvur ettiği suçu tamamlamak amacına yönelik olmalıdır.