Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Vasiyetnamenin Şeklen İptali Davası

In Form Cancellation Action of the Will

Erhan GÜNAY

Miras bırakanın ölüme bağlı tasarruflarından sayılan vasiyetname, ölümünden sonra mirasçıları tarafından uyuşmazlık konusu yapılmaktadır. Özellikle resmi ya da el yazılı vasiyetname ile miras hakkının zedelendiği ileri sürülerek yargıya uyuşmazlığın taşındığı görülmektedir. Vasiyetnamenin “şekil koşullarına” aykırı olduğu olgusu yoğunlukla çekişmenin konusunu oluşturmaktadır.

Vasiyet Ehliyeti, Resmi ve El Yazılı Vasiyetname, Ölüme Bağlı Tasarruf.

The will which is accepted as a testamentary disposition of the devisor is made a matter of dispute by his heirs after the death. It is seen that the disputes are brought before the court especially by claiming the right of the succession is damaged with official and written will. The fact that the will is against the “form requirements” is mostly constituting the subject of the dispute.

Competence to Make a Will, Official and Written Will, Testamentary Disposition.

1. Giriş

Beher vasiyetname türü, Kanunda öngörülen şekillere uyulmadan yapılmışsa, iptali için dava açılabilir. Vasiyet, ölüme bağlı bir tasarruf olduğu için diğer ölüme bağlı tasarruflar gibi (miras sözleşmesi) genel nitelikli TMK m.557-559 hükümlerine göre de iptal davasına konu olabilir.

Vasiyetnamedeki şekle aykırılıktan amaç, Kanunda öngörülen vasiyetname şekillerine göre gerekli görülen şartlardır. Bu nedenle m.557/4’deki (tasarruf, Kanunda öngörülen şekiller uyulmadan yapılmışsa) hükmü ile, m.532-540 (resmi, el yazılı, sözlü vasiyetname) hükümleri birbiriyle bağlantılıdır. Şekil şartları, anılan her bir madde kapsamında yer almıştır.

Medenî Kanundaki düzenlemeye göre; ölüme bağlı tasarruflardan ilki sayılan vasiyet şekillerinden resmi vasiyetnamenin; düzenlenmesi (m.532), memurun işlevi (m.533), tanıkların katılması (m.534) gibi, el yazılı vasiyetin içeriği (m.538), sözlü vasiyetin son arzuyu içermesi ve belgeleme (m.540, m.541) gibi hükümlerde yer alan şekillere uyulmadan yapılması halinde iptali istenebilir. Ölüme bağlı tasarrufun diğer şekli olan miras sözleşmesinin de geçerli olması için “resmi vasiyetname şeklinde düzenlenmesi gerekir” (m.545/1).