Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Ticaret Kanununa Göre Anonim Şirketlerde İflasın Ertelenmesi

Adjournment of Bankruptcy According to Turkish Commercial Code

Soner ALTAŞ

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre anonim şirketin borca batık durumda bulunduğu şüphesini uyandıran işaretler varsa, yönetim kurulu, aktiflerin hem işletmenin devamlılığı esasına göre hem de muhtemel satış fiyatları üzerinden bir ara bilanço çıkartır.

Bu bilançodan aktiflerin, şirket alacaklılarının alacaklarını karşılamaya yetmediğinin anlaşılması hâlinde, yönetim kurulu, bu durumu şirket merkezinin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemesine bildirir ve şirketin iflasını ister. Bununla birlikte, TTK’da iflasın ertelenmesi müessesine de yer verilmiştir. Makalede; borca batık anonim şirketlerde iflasın ertelenmesi hususu ele alınmaktadır.

Anonim Şirket, Yönetim Kurulu, Borca Batıklık, İflas, İflasın Ertelenmesi.

According to Turkish Commercial Code no.6102, if there is any sign raising doubts that the joint-stock company is in over-indebtedness, board of directors prepares an interim balance sheet according the continuity principle of the enterprise and upon the probable sales prices of assets.

In case when it is understood that the assets in the balance sheet wouldn’t meet the debts, board of directors notify this situation to the civil court of first instance where the company located and ask their bankruptcy. Nevertheless, the adjournment of bankruptcy institution is also comprised in Turkish Commercial Code. In the article the adjournment of bankruptcy situation in over-indebtedness joint-stock companies is dealt.

Joint-Stock Company, Board of Directors, Over-Indebtedness, Bankruptcy, Adjournment of Bankruptcy.

1. Giriş

Bilindiği üzere, 6762 sayılı eski Ticaret Kanunu (ETK)’nın 324’üncü maddesinin ikinci fıkrasında, borca batık durumda olan anonim şirket yönetim kurullarına şirketin iflasını da istemek olmak üzere bazı görevler yüklenmiş ve bu görevler 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu1(TTK)2’nda da korunmuştur. Borca batık olma" kavramı, şirket aktifleri yıllık bilânçoda olduğu gibi defter (iktisap) değerleriyle değil, fakat gerçek (olası satış değerleri) değerleriyle değerlemeye tâbi tutulsalar bile alacaklıların, alacaklarını alamamaları, yani şirketin borç ve taahhütlerini karşılayamaması demektir3.

Anonim şirket yönetim kurulunun, şirketin borca batık olması hallerine ilişkin görevleri ve yetkileri, TTK’nın 376’ncı maddesinin üçüncü fıkrasında düzenlenmiştir. Anılan fıkrada, ETK m.324/2 hükmü bir ölçüde korunmuş; ancak uygulamada sıkça rastlanılan sorunlar dikkate alınarak yeni kurallar öngörülmüştür. Bu yeniliklerden birisi de, TTK m.376/3 hükmünü tamamlayan ve anılan maddeden hemen sonra gelen 377’nci maddedeki iflasın ertelenmesi müessesesidir. İşte bu çalışmamızda; 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre borca batık anonim şirketlerde iflasın ertelenmesi hususu ele alınmaktadır.

2. Borca Batık Anonim Şirketlerde Yönetim Kurulu Tarafından Yapılması Gereken İşlemler

Dilerseniz iflasın ertelenmesi müessesesine geçmeden önce, borca batık anonim şirketlerde anonim şirket yönetim kuruluna yüklenen görevlere ve hangi hallerde şirketin iflasının istenmesinin zorunluluk teşkil ettiğine, ETK ile karşılaştırmalı olarak, kısaca değinelim. Hatırlanacağı üzere, ETK’nın 324’üncü maddesinin ikinci fıkrasında, “Şirketin aciz halinde bulunduğu şüphesini uyandıran emareler mevcutsa idare meclisi aktiflerin satış fiyatları esas olmak üzere bir ara bilançosu tanzim eder. Esas sermayenin üçte ikisi karşılıksız kaldığı takdirde, umumi heyet bu sermayenin tamamlanmasına veya kalan üçte bir sermaye ile iktifaya karar vermediği takdirde şirket feshedilmiş sayılır.” hükmü yer almakta idi.