Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kasten Yaralama Suçunun Maddi Unsur Bakımından Bazı Suçlarla İlişkisi

Mustafa ÖZEN

ÖZET:

Bu makalede kasten yaralama suçunun maddi unsur bakımından diğer bazı suçlardaki konumuna değinilecek, özellikle cebir, eziyet ve işkence suçlarından farkının tespitinde karşılaşılabilecek sorunlar üzerinde durulacaktır.

Anahtar Kelimeler: Kasten yaralama, cebir, kanunilik ilkesi, kasten yaralamanın netice sebebiyle ağırlaşmış şekli, cinsel istismar suçu, yağma suçu, bileşik suç.

I- Kasten Yaralama Suçu ile İşkence, Eziyet ve Cebir Suçlarının Kanunilik İlkesi Açısından Sorunları?

Kasten yaralama suçu , 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 86, 87 ve 88. maddelerinde düzenlenmiştir. Söz konusu düzenlemelerden 86. madde, kasten yaralama suçunun basit halini oluşturmaktadır.

Bu maddeyle kasten yaralamanın basit şekli, ‘Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır’ şeklinde düzenlenmiştir. Daha az cezayı gerektiren nitelikli şekli ise, ‘Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bit tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur” şeklinde düzenlenmiştir. 3. fıkra daha fazla ceza gerektiren hali düzenlemektedir. Makalemizin konusu ilk iki fıkra ile ilgili olduğu için 3. fıkraya ve 87. ile 88. maddelere değinmeyeceğiz.