Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İşe İade Davası Sonucu İşe Başlatılmayan İşçinin Yıllık İzin Hakkı

The Annual Leave Right of an Employee Who is not Allowed to Work After the Result of Reemployment Lawsuit

Cumhur Sinan ÖZDEMİR

Yıllık izin hakkı Anayasal temeli olan bir dinlenme hakkı olup, işçinin iş sözleşmesinin devamı sırasında ücrete dönüşmez ve bu haktan vazgeçilemez. İşçinin iş sözleşmesinin devamı süresinde kullanmadığı yıllık izinlere ait ücreti istemesi mümkün değildir. 4857 sayılı İş Kanunu’nun, 59’uncu maddesinde; iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, işçiye kullandırılmayan yıllık izin sürelerine ait ücretlerin son ücret üzerinden ödeneceği hükme bağlanmıştır.

Yıllık izin hakkının ücrete dönüşmesi için iş sözleşmesinin feshi şarttır. Bu durumda iş ilişkisinin sona erme şeklinin ve haklı olup olmadığının önemi bulunmamaktadır. İşçinin işe iade davası açması durumunda, izin ücretinin talep edilip edilemeyeceği davanın sonucuna göre belirlenecektir.İşçinin dava sonucu işe başlatılması durumunda; önceki fesih ortadan kalkmış olacak ve iş ilişkisi devam ettiğinden İş Kanunu’nun, 59’uncu maddesi uyarınca izin ücreti istenemeyecektir. İşçinin işe başvurusuna rağmen yasal bir aylık işe başlatma süresi içinde işe alınmaması halinde ise işe başlatmama anı fesih tarihi olarak kabul edildiğinden, izin alacağı bu tarihte muaccel olacaktır. Başka bir ifadeyle işe iade davası sonrası işe başlatılmayan işçi yıllık izin ücretlerini talep edebilecektir.

İş Sözleşmesi, Anayasal Hak, Yıllık İzin Hakkı, Yıllık İzin Ücreti, Yıllık İznin Ücrete Dönüşmesi, İş İlişkisi, İşe İade Davası, İşe Başlatma Süresi, Fesih Tarihi.

Annual leave right which is a rest right having roots from the Constitution, cannot be converted to wage when the work contract has continued and cannot be renounced from this right. It’s not possible for an employee to ask a payment for the annual leaves which were not used. In the article 59 of Labor Act no.4857, in case when the work contract has terminated for any reason, the payments for annual leaves which were not used would be paid basing on the last wage earned.

In order to convert the annual leave right to wage, the annulment of the work contract is obligatory. In this case, the annulment circumstances and one’s righteousness or not doesn’t have importance. In case when the employee has filed a reemployment lawsuit, the issue if the annual leave payment can be asked or not will be determined according to the result of the lawsuit.In case of the reemployment of the employee as a result of the lawsuit, the previous annulment would be void and as the work relationship has continued the annual leave payment cannot be asked under the article 59 of Labor Act. Despite the employee’s application, if the employee is not reemployed in one month legal reemployment time, as the not reemploying moment is accepted the annulment of the contract date, the annual leave payment claim would due on this date. In other words the employee not reemployed after the reemployment lawsuit can ask the annual leave payments.

Work Contract, Constitutional Right, Annual Leave Right, Annual Leave Payment, Conversion of the Annual Leave to Payment, Work Relationship, Reemployment Lawsuit, Reemployment Time, Annulment Date.

1. Giriş

4857 sayılı İş Kanununun 21’inci maddesi gereği; işverence geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece veya özel hakem tarafından tespit edilerek feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işveren, işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorundadır. İşçiyi başvurusu üzerine işveren bir ay içinde işe başlatmazsa, işçiye en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur. Mahkeme veya özel hakem feshin geçersizliğine karar verdiğinde, işçinin işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminat miktarını da belirler.

Kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücreti ve diğer hakları ödenir. İşçi işe başlatılırsa, peşin olarak ödenen bildirim süresine ait ücret ile kıdem tazminatı yapılacak ödemeden mahsup edilir. İşe başlatılmayan işçiye bildirim süresi verilmemiş veya bildirim süresine ait ücret peşin ödenmemişse, bu sürelere ait ücret tutarı ayrıca ödenir.

İşçi kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının tebliğinden itibaren 10 işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır. İşçi bu süre içinde başvuruda bulunmaz ise, işverence yapılmış olan fesih geçerli bir fesih sayılır ve işveren sadece bunun hukuki sonuçları ile sorumlu olur.