Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Resmi Belgede Sahtecilik

Crime of Forgery of Official Documents

Sedat Şan

Resmi belgede sahtecilik suçuyla, toplumda bu nitelikteki belgelerin geçerliliğine olan inanç ve güven korunmak istendiğinden bu suçun 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun sistematiği açısından “Topluma Karşı Suçlar” başlıklı üçüncü kısmının “Kamu Güvenine Karşı Suçlar” isimli dördüncü bölümünde düzenlendiğini bir önceki makalemizde ifade etmiştik.

Resmi belgede sahtecilik suçunun uygulamada sıklıkla karşılaşılan bir suç olması ve suçun teknik ayrıntılara sahip bulunması nedenleriyle, makalemizde 765 sayılı Türk Ceza Kanununun ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun açıklamalarına ve doktrindeki yaklaşımlara yer verilerek, Yargıtay kararları ışığında konunun aydınlatılmasına katkı sağlamak istediğimizi ifade edip suçla ilgili açıklamalarımıza başlamıştık. Bu makalemizde de açıklamalarımıza kaldığımız yerden devam ederek özellikle suçun teknik ayrıntılarını, maddi unsurlarını ve özel görünüş şekillerini inceleme konusu yapacağız.

Resmi Belgede Sahtecilik Suçu, Sahtecilik, Resmi Belge, Belgede Sahtecilik, Kamu Güveni.

We already mentioned that because there is a lot of crime of forgery of official documents in the evaluation and this crime has technical detail, we wanted to contribute the clarification the subject which is in the light of court of appeal decisions while mentioning the explanations of 765 and 5237 numbered Turkish criminal law in this article. As a continuation of the article we will examine the technical details material element and special aspects of the crime in this article.

Crime of Forgery of Official Documents, Forgery, Official Documents, Crime of Forgery of Documents, Public Security.

I. GİRİŞ

Bir önceki makalemizde1, gelişen toplumda hukuki ilişkinin ispat aracı olarak bireylerin ve devletin, işlerini ve işlemlerini düzenledikleri belgeler üzerinden yerine getirdiğini, bu duruma bağlı olarak da belgenin sıhhatinin, yapılan işin ve işlemin sıhhati ve ispatı açısından çok büyük bir önem taşıdığını, öyle ki bu önemin belgenin kasıtlı olarak gerçek durumdan farklılık göstermesine yol açan davranışın ceza kanunları aracılığıyla müeyyideye bağlandığını ve belgenin sıhhatine toplumda olan güven ve inanç duygusunun yüksekliğine bağlı olarak da müeyyidenin ağırlığı sonucunu doğurduğunu ifade etmiştik.

Buradan hareketle, resmi belgelerde yapılan hileli işlemlerin, kamu güveninin ihlali niteliği taşıması nedeniyle bu nevi hareketlerin resmi belgede sahtecilik suçuyla müeyyideye bağlandığını belirtmiştik. Makalemizin ilk bölümünde, resmi belgede sahtecilik suçu hakkında genel bilgiler vererek, belgede sahtecilik suçlarında müşterek terimleri ve bu suçlarda korunan hukuki yararı açıklamıştık. Bu makalemizde ise, resmi belgede sahtecilik suçunun maddi, manevi ve hukuka aykırılık unsurları ele alınacak, suçun oluşumu için gerekli olan hukuki sebepler ifade edilerek, teşebbüs, iştirak ve içtima müesseselerinin resmi belgede sahtecilik suçuyla olan ilişkisi izah edilecektir.

II. RESMİ BELGEDE SAHTECİLİK SUÇUNUN UNSURLARI

Türk Ceza Kanununun 204’üncü maddesinin birinci fıkrasında; “sahte olarak resmi belge düzenlenmesi”, “gerçek bir resmi belgenin başkalarını aldatacak şekilde değiştirilmesi” ve “sahte bir resmi belgenin kullanılması” seçimlik hareketleri suç olarak addedilmiştir. TCK’nın 204’üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan, kamu görevlileri tarafından işlenen resmi belgede sahtecilik suçunda ise, herkes tarafından işlenebilecek resmi belgede sahtecilik suçunun seçimlik hareketlerine ek olarak; “gerçeğe aykırı belge düzenlemek” seçimlik hareketi de sayılmış ve bu fiil de ayrıca suç olarak kabul edilmiştir. Şimdi resmi belgede sahtecilik suçunun seçimlik hareketlerini ayrı ayrı değerlendirelim.