Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kısmi Süreli Çalışan İşçilerin Yıllık Ücretli İzin Hakları

The Rights of Paid Annual Leave of Part Time Workers

Gökhan BEDİR

4857 sayılı İş Yasamızla birlikte, çalışma hayatımıza bazı a-tipik iş ilişkisi türleri de girmiştir. Bunların arasında en sık karşılaştığımız ise kısmi süreli çalışmadır. Kısmi süreli çalışma, işçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda meydana gelmektedir.

4857 sayılı Yasa, kısmi süreli çalışma konusunda oluşan fiili durumu yasal hale getirerek birçok sorunu çözüme kavuşturmuş olmasına rağmen uygulamada, kısmi süreli çalışma ile ilgili özellikle izinler ve tazminatlar konusunda bazı tereddütlerin bulunduğu görülmektedir.Bu yazımızda kısmi süreli çalışmanın tanımı yapılarak, kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilerin yıllık ücretli izin haklarının olacağı konuları açıklanmaya çalışılacaktır.

4857 Sayılı Yasa, Kısmi Süreli Çalışma, Part-Time Çalışma, Yıllık İzin, Yıllık İzin Ücreti.

Working relationship types are entered our life with 4857 numbered labor law. We often see part time working between the types. The situation occurs when the weekly work time is importantly lower than normal time workers.

Although 4957 numbered law is found the solutions for the problems about part time working, there is some hesitations about especially leaves and compensations in the practice.In this article, the definition of part time working will be indicated and the right to leave of the workers who work with part time agreement will be explained.

4857 Numbered Labor Law, Part Time Working, Annual Leave, Annual Leave Payment.

1. GİRİŞ

Değişen ekonomik koşullarla birlikte ortaya çıkan ekonomik ve teknolojik gelişmeler sonucu farklı çalışma modelleri doğmakta ve kısmi süreli çalışanlara olan ilgi artmaktadır. Bu sayede işverenler, tam süreli iş sözleşmesinin getireceği, ücret, tazminat, ikramiye gibi sorumluluklarını azaltmaktadır.

4857 sayılı İş Yasası yürürlüğe girmeden önce kısmi çalışmanın yasal bir dayanağı bulunmamaktaydı. Bu durum uygulamada çeşitli karışıklıklar yaratarak yeni sorunlara da neden olmaktaydı. 4857 sayılı Yasa, kısmi çalışma konusunda oluşan fiili durumu yasal hale getirerek birçok sorunu çözüme kavuşturmuş olmasına rağmen uygulamada bazı aksaklıkların olması kaçınılmazdır. Çalışma hayatımızda 4857 sayılı Yasayla hukuki bir düzenlemeye kavuşan kısmi çalışma şekli, işçilerin birden çok işverenle iş ilişkisine girebilmesine olanak tanıması yönünden bakıldığında, işçi-işveren kesimini ve iş hukuku alanında faaliyet gösteren herkesi yakından ilgilendirdiği açıktır.1

Bu yazımızda; kısmi süreli çalışmanın tanımı yapılarak, kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilerin yıllık ücretli izin uygulamasının nasıl olacağı konuları açıklanmaya çalışılacaktır.