Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Ticaret Kanunu Kapsamında Haksız Rekabet Hukuku

Unfair Competition Law Within the Scope of Turkish Commercial Code

Ufuk Ünlü

Haksız rekabet; aldatıcı hareket veya iyiniyet kurallarına aykırı olarak iktisadi rekabetin her türlü suiistimalidir. Ticari işlemler ve ticaret şirketleri açısından, kanuni ifadesiyle; bütün katılanların menfaatine, dürüst ve bozulmamış rekabetin sağlanması gerekir. Rakipler arasında veya tedarik edenlerle müşteriler arasındaki ilişkileri etkileyen aldatıcı veya dürüstlük kuralına diğer şekillerdeki aykırı davranışlar ile ticari uygulamalar haksız ve hukuka aykırıdır. Dürüst davranma kuralı, haksız rekabetin tanınmasında belirleyici unsurdur. Hukuka uygun ve bozulmamış rekabet ortamında (ortamın her zaman piyasa olması şart değildir) tüm katılanlar piyasanın tüm aktörlerinin dürüst davranış kurallarına göre hareket edeceğine güvenir ve güvenmek hakkını haizdir. Dürüstlük kuralını ihlâl eden, bu güvene aykırı hareket etmiş olur. Bu da haksız rekabet oluşturur.

Ticari Şirket, Ticari İşlem, Haksız Rekabet.

Unfair competition is the act that is abusing an economic competition in defiance of good intention rules or fallacious act. In terms of Commercial transaction and commercial business, legal explanation, the competition should be fair, sound and good for all the participants. the fallacious act between the rivals or supplier and customers and other improper actions for fair competition rule are also improper for law. The rule of fair act, is determining factor to determine the unfair competition. In the proper competition environment for fair competition, (the environment can be different from the market) the participants trust and can trust other actors which follow the fair competition rules and act while considering the fair competition rules. If people break the fair competition rules it means they acted against this trust. It creates unfair competition.

Commercial Transaction, Commercial Business, Unfair Competition.

1. GİRİŞ

6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda yer alan haksız rekabete ilişkin hükümlerin amacı, hukuka uygun ve bozulmamış rekabetin sağlanmasıdır. Hukuka uygun rekabet, oyunun dürüstlük kurallarına, centilmenliğe uygun olarak oynandığı katışıksız, saf bir rekabettir. "Bozulmamış" rekabet ise güven duyulan bir anlamda "hilesiz" demektir. Rekabet hükümleri "hukuka uygun/saf/dürüst" ve "bozulmamış" rekabeti tüm katılanların menfaatine sağlar. Haksız rekabetin ticari işlemler ve ticaret şirketleri açısından kendine özgü halleri bulunmakta ve ayrıca haksız rekabetin mevcut olduğu durumlarda doğal olarak hukuki ve cezai sorumluluklar meydana gelmektedir. Bu çalışmada, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamında tüm yönleriyle haksız rekabet hukuku ele alınacaktır.

2. HAKSIZ REKABET HALLERİ

Haksız rekabet halleri, 6102 sayılı Kanunda sayma yöntemiyle belirlenmiştir. Haksız rekabet hükümleri tüm katılanların menfaatini sağlar. Tüm katılanlar deyimiyle, rekabet hukukunun ünlü üçlüsü kastedilmiştir: Ekonomi, tüketici ve kamu. "Katılanlar" gibi, çok geniş bir sözcüğün kullanılmasıyla, rekabet kurallarının rakipler arası ilişkilere özgülenmesinin yolu kapatılmıştır.

Dürüstlük kuralına aykırılık, ya davranışlarla ya ticarî uygulamalarla olur. Davranışlar ve ticarî uygulamalar iş etiğine, doğruluğa, dürüstlüğe ters, aldatıcı, yanıltıcı, kandırıcı olabilir.