Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İdari Yargıda Dava Değerinin Artırılması (“mış Gibi” Bir Yasama İşlemi)

Enhancing the Value of the Court of Administrative Jurisdiction

Coşkun Özbudak

Makalede, idari yargıda görülen “tam yargı davası”nda talep miktarının artırılmasına olanak veren yasal düzenlemenin getirdikleri, uygulamada ortaya çıkan sorunlar, bu sorunların nedenleri ve çözüm önerileri tartışılacaktır.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi, İdari Yargı, Tam Yargı Davası, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Islah, Bilirkişi İncelemesi, Kusur Tespiti, Tazminat Hesabı, Kusur İndirimi, Hakkaniyet İndirimi, Hak Düşürücü Süre, Ek Dava, Adil Yargılanma Hakkı, Mahkemeye Erişim Hakkı.

In the article, the increasing demand to full remedy action is result of the things which are result of legal regulations. The problems with the evaluation, the reason of these problems and the solutions will be discussed.

European Court of Human Right, Constitutional Court, Administrative Jurisdiction, Full Remedy Action, Code of Civil Procedure, Reclamation Planning, Expert Examining, Ascertainment of Defect, Reimbursement Account, Reduction of Defect, Abatement of Rightness, Foreclosure, Additional Action, Right to Due Process, Right of Access of Court.

I. GİRİŞ

Bilindiği gibi, yakın zamana kadar, idari yargıda görülen “tam yargı davası”nda, başlangıçta bildirilen dava değerinin yargılama aşamasında artırılması mümkün değildi.

Oysa bir tazminat davası türü olan tam yargı davasında tazminat alacağının miktarı, ancak bilirkişi incelemesi ve benzeri araştırmalardan sonra mahkemenin takdir yetkisi çerçevesinde belirlenebilen bir olgudur. Tazminat müessesesinin bu özelliği gereği, hak kazanılan tazminat miktarının dava açılmadan önce tam olarak bilinmesi veya öngörülmesi mümkün değildir.

Dava açılması aşamasında karşı karşıya kalınan bu belirsizliğin, talep miktarının sonradan düzeltilmesi yoluyla aşılması da mümkün olmadığından davacılar, gerek gerçekleşen zararlarını tam olarak tazmin edememe gerek hak kaybına uğramamak için tazminat taleplerine ilişkin miktarları yüksek tutup, reddedilen kısım için vekâlet ücreti ödeme nedenleriyle önemli mağduriyetler yaşamışlardır.