Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Mirasçılık Belgesi Verilmesi ve Belgenin İptali Davaları

The Action of Certificate of Inheritance and Decertification Actions

Erhan Günay

Mirasçılık belgesi, yasal ve atanmış mirasçıların tereke üzerindeki mirasçılık sıfatını ve payını gösteren aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli bir belgedir. Mirasla ilgili herhangi bir işlem yapılması, dava açılması vs. için mutlaka mirasçılık belgesi alınmış olması gerekir.

Hukuki Niteliği ve İçeriği, Kimlerin Mirasçılık Belgesi Alabileceği, Mirasçılık Belgesinin Nerden Alınabileceği, Çekişmesiz Yargıya Tabi Olduğu, Mirasçılık Belgesinin İptali ve Yenisinin Verilmesi İstemi.

The certificate of inheritance is the valid certificate that shows the purparty and rights of legal inheritor unless the contrary is proved. Certificate of inheritance has to be taken to take an action about inheritance and for other actions etc.

Legal Nature and Context, The Person who can Take a Certificate of Inheritance, Where a Certificate of Inheritance can be Taken, It is Liable to Ex Parte Proceeding, Cancellation of a Certificate of Inheritance and Giving a New Certificate of Inheritance.

I. GİRİŞ

TMK m.598 hükmüne göre; bir kişi öldüğünde mirası geride kalan mirasçılara kendiliğinden geçer. Mirasçılık hakkını ve sıfatını kanıtlamak için mahkemeye ya da notere başvurmak suretiyle mirasçıya (mirasçılara) mirasçılık belgesi verilir.

Uygulamada “veraset belgesi” olarak anılan bu belgenin aksi her türlü kanıtla ispat edilebilir. Eş deyişle, aksi sabit oluncaya kadar geçerlidir. Yasal düzenlemede bu husus “mirasçılık belgesinin geçersizliği her zaman ileri sürülebilir” şeklindedir (TMK m.598/2).

Mirasçılık belgesi almak için notere ya da mahkemeye başvururken “hasım” göstermek zorunluluğu yoktur. Ne var ki alınmış mirasçılık belgesinin iptali veya değiştirilmesi istendiğine ilişkin davada husumetin (davalı olma sıfatının) bu belgeyi almış olana yöneltilmesi gerekir.