Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Tasarrufun İptali Davasında Nakden Tazmin (İİK m. 283/2)

Cash Compensation in the Annulment of Disposition (Article 283/2 of EBL)

Umut ALTINMAKAS

[Köroğlu, Anıl: Tasarrufun İptali Davasında Nakden Tazmin (İİK m. 283/2), Yetkin Yayınları, Ankara, 2022]

İnsan doğası gereği sıklıkla karşılaşılan alacak-borç ilişkisi kimi zaman birtakım uyuşmazlıklara yol açabilmektedir. Bu uyuşmazlıkların giderilmesi ve alacaklının alacağına kavuşabilmesi noktasında çeşitli düzenlemeler yer almaktadır. Bu düzenlemelerden birisi de 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun (İİK) 277. ve devamındaki maddelerinde düzenlenen tasarrufun iptali davasına ilişkindir. İnceleme konusu olan eserde ise İİK’nın 283. maddesinin 2. fıkrasında yer alan tasarrufun iptali davasında nakden tazmin konusu ele alınmıştır. Tek bir fıkra hükmünden yola çıkılarak hazırlanan bu kitap, kanun koyucu tarafından gerekli detaylandırma yapılmaması nedeniyle birtakım anlaşmazlıklara yol açabilen ilgili fıkra hükmüne farklı bakışlar ortaya koyarak çeşitli hukuk sistemlerinde nasıl değerlendirildiğine odaklanmıştır. Bu kapsamda ortaya çıkan çeşitli uyuşmazlıklarda farklı hukuk sistemleri içerisinde nasıl bir yol izlendiği gözetilerek yazarın kendi görüşlerine de yer verilmiştir. Bu çalışmada ise bahse konu olan kitabın incelemesi gerçekleştirilmiştir.

Tasarrufun İptali, İcraya Katlanma Borcu, Nakden Tazmin, Tali Nitelik, Değer.

Due to human nature, the debit -credits relationship, which is frequently encountered, can sometimes lead to some disputes. There are various regulations to resolve these disputes and ensure that the creditor receives his credits. One of these regulations is related to the action for annulment of disposition regulated in the 277th and subsequent articles of the Enforcement and Bankruptcy Law. In the work under review, the issue of cash compensation in the annulment of disposition case in the second paragraph of Article 283 of the İİK is discussed. This book, prepared based on a single paragraph provision, focuses on how it is evaluated in various legal systems by revealing different perspectives on the relevant paragraph provision, which may lead to some disputes due to the lack of necessary detailing by the legislator. In this context, the author’s own views are also included, taking into account the course of action followed in different legal systems in various disputes that arise. In this study, the book in question was reviewed.

Cancellation of Such Act of Disposal, Debt to Enforce, Cash Compensation, Secondary Attribute, Value.

İnceleme konusu olan “Tasarrufun İptali Davasında Nakden Tazmin (İİK m. 283/2)” adlı 209 sayfa uzunluğundaki eser Dr. Öğr. Üyesi Anıl Köroğlu tarafından kaleme alınarak 2022 yılında yayımlanmıştır. Adı geçen bu eserin inceleme konusu olarak seçilmesinin temelinde, İcra ve İflâs Kanunu’nda yer verilmiş olan nakden tazmin kurumunun kanun koyucu tarafından yeterli ölçüde detaylandırılmaması hasebiyle çeşitli uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulması noktasında tarafların ihtilafa düşmesini engelleyici nitelikteki yaklaşımları ihtiva etmesi bulunmaktadır. Bu eserin incelenme safhasında, doküman analizi yapılarak yazarın yer verdiği farklı görüşler arasındaki karşılaştırmalara odaklanılmıştır. Bunun akabinde yazarın vardığı sonuçlara yaklaşımı da gözetilerek çok taraflı fikir gözlemi sağlanmıştır.

Özel ve/veya tüzel kişilerin girdikleri ilişkiler neticesinde borçlu olmaları durumunda alacaklı tarafın alacağına kavuşması bakımından önemli bir niteliğe sahip olan iptal davası 2004 sayılı İcra ve İflâs Kanunu’nun1 277. ve devamındaki maddelerinde düzenlenmiştir. Kanun koyucunun bu düzenlemeler ile bir tür güvence verme amacı taşıdığı söylenebilir.