Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ortak Giderlerin Tahsili Davalarında Husumet Ehliyeti

Hostility Capacity in Collecting Joint Expenditures Actions

Mahir Ersin Germeç

Kat mülkiyetli taşınmazlarda kat maliklerinden her biri, ortak giderlere ve giderler için toplanacak avansa katılmakla yükümlüdür. Bağımsız bölümünün payına düşen ortak gideri ve avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her birinin ya da yöneticinin icra takibi yapma ve dava açma hakkı vardır. İcra takibi ya da dava, doğal olarak borçluya (payına düşen ortak gider borcunu ödemeyen kat malikine/veya maliklerine) yöneltilecektir. Böyle bir davada yöneticiye doğrudan ya da borçlu kat maliklerini temsilen husumet yöneltilemez.

Ortak Gider, Ortak Gider Borçlusu, Ortak Giderlerin Tahsili Davası, Ortak Giderlerin Tahsili Davasında Aktif ve Pasif Husumet Ehliyeti.

Each of flat owners in condominium properties is obliged to participate in joint expenditures and advance payments. Each of other flat owners or the building supervisor have right to sue or to start an execution proceeding for the flat owner who didn’t pay the joint expenditure contribution or the advance for it accrued for his independent section. An execution proceeding or an action would be naturally directed to the debtor (the flat owner/owners who didn’t pay the joint expenditure liability for his share). In such a lawsuit, hostility cannot be directed to the building supervisor directly or representing other flat owners.

Joint Expenditure, Joint Expenditure Debtor, Collecting Joint Expenditures Action, Active and Passive Hostility Capacity in Collecting Joint Expenditures Action.

1. GİRİŞ

Kat mülkiyeti düzeninde kat maliklerinin en önemli borçlarından ve yükümlülüklerinden biri, anataşınmazın genel giderlerine katılmak ve bağımsız bölümlerinin payına düşen ortak giderleri ödemektir. Ortak giderlere katılmayan, ödemekten kaçınan kat malikleri hakkında diğer kat maliklerinden her birinin ya da yöneticinin yargı yoluna başvurma, icra takibi ya da dava açma hakkı vardır. Kat Mülkiyeti Kanununun 20’nci maddesinde icra takibinin ve/veya davanın, “gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında” açılacağı açıkça belirtilmiştir. Buna göre, ortak giderlerin tahsili istemli davada husumet, borçlu olan kat maliklerine yöneltilecektir. Yasal düzenleme böyle iken, ortak gider alacağı davasında husumet, borçlu kat maliklerine değil de onları temsilen yöneticiye yöneltilebilir mi? Yönetici hasım gösterilmişse dava, pasif husumet ehliyeti yokluğundan ret mi edilmeli, yoksa işin esası hakkında toplanan kanıtlara göre hüküm mü kurulmalı? İşte bu makalenin temel konusu bu noktada toplanmaktadır.

Burada, pasif husumet ehliyeti konusuna somut bir örnek oluşturması açısından, ortak çatının onarımı giderlerinin tahsili istemiyle site yönetimi aleyhine açılan bir davada verilen yerel mahkeme kararı ile Yargıtay’ın bozma ilâmı hakkında bir değerlendirme yapılmasında yarar görülmüştür. Ancak, bundan önce, ortak gider alacaklarının tahsiline ilişkin davalarda aktif ve pasif husumet ehliyeti üzerinde durulacaktır.

2. ORTAK GİDERLERİN TAHSİLİ DAVASINDA AKTİF VE PASİF HUSUMET EHLİYETİ

Kat Mülkiyeti Kanununun 20’nci maddesinde genel giderler ve bu giderlere kimlerin katılmakla yükümlü oldukları; 22’nci maddede ise ortak giderlerin güvencesi açıkça belirtilmiş bulunmaktadır. Ortak giderlerle ilgili uyuşmazlıklarda, kimlerin kime karşı dava açabileceği konusunda, öncelikle bu iki madde hükümlerinin gözönünde bulundurulması gerekmektedir.