Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Uluslararası Ticari Tahkim Uyuşmazlıklarında Hakem Seçimi Görüşmeleri

Interviewing Prospective Arbitrators in International Commercial Arbitration Disputes

Erdem Bafra

Uluslararası ticari uyuşmazlıkların tahkim yoluyla çözümünde hakem seçimi görüşmelerinin gerçekleştirilmesi, hakemlerin tarafsızlığının ve bağımsızlığının sağlanması, başarılı bir tahkim sürecinden beklenen faydanın elde edilmesi ve en uygun nitelikteki hakemin seçilmesi açısından önem arz etmekte olup, bu tür görüşmeler son yıllarda genel bir uygulama haline gelmiştir. Ancak bu tür görüşmelerin, hukuk sistemlerinde ayrıntılı olarak düzenlenmemiş olması, sağlıklı bir tahkim sürecinin gerçekleştirilmesi açısından dezavantajlı bir durumu ifade etmektedir.

Hakem Seçimi Görüşmesi, Uluslararası Ticari Tahkim, Hakemlerin Tarafsızlığı ve Bağımsızlığı.

For the aim of getting the benefits of a successful arbitration process in international commercial arbitration, it is a key issue to choose an arbitrator by their own choice hearing and contributing to determination of their disputes for the parties. From this point of view, interviewing the arbitrators has become a common practice in recent years. On the other hand, as this kind of an interview is not regulated by several law systems detailed, it is an disadvantage on behalf of setting a prosperous arbitration process.

Interviewing Prospective Arbitrators, International Commercial Arbitration, Impartiality and Independence of Arbitrators.

I. GİRİŞ

Uluslararası ticari uyuşmazlıkların tahkim yoluyla çözümünde hakem seçimi görüşmelerinin, son yıllarda genel bir uygulama haline geldiği dikkate alındığında, bu durumun aynı zamanda en uygun nitelikteki kişinin hakem olarak seçilmesine ve tahkim sürecinin en kısa sürede sonuçlandırılmasına hizmet edeceği açıktır. Uygulamada hakem seçimi usulü, tarafların hakemler üzerinde anlaşması, liste sistemi, kurumsal tahkim, profesyonel kurumlar, ticari veya diğer kuruluşlar ya da ulusal mahkemeler yoluyla gerçekleştirilebilmekte olup, hakemlerin özellikle uyuşmazlığın taraflarınca seçildiği durumlarda hakem seçimi görüşmelerinin gerçekleştirilmesi, tercih edilen bir uygulama haline gelmiştir.

Her ne kadar, doktrinde bazı yazarlar tarafından, uluslararası ticari tahkim uyuşmazlıklarının çözüm sürecinden önce hakem seçimi görüşmelerinin yapılmasının etik olmayacağı ileri sürülmüş ise de, bu tür bir uygulamanın amaca ve mevzuatta öngörülen kurallara uygun olarak gerçekleştirilmesi halinde, ortada tahkim sürecini hukuken sakatlayan bir durumun varlığından da söz edilemeyecektir1. Bu nedenle de, hakem seçimi görüşmelerine ilişkin ilkelerin ve kuralların mevzuatta açık bir şekilde düzenlenmesi, başarılı bir tahkim sürecinin gerçekleştirilmesi açısından önem arz etmekte olup, bu çalışmada, hakem seçimi görüşmelerinin önemi, çeşitli hukuk sistemlerinde ne şekilde düzenlendiği, görüşmelerde taraflar ile hakemler arasındaki iletişim kuralları, görüşmenin konusu, yeri, hakemlik görevinin kabul edilmesi ve doğrudan hakem seçimi görüşmelerine ilişkin olmasa da, bu görüşmelerin önemini ortaya koyan mahkeme kararlarından örnekler ele alınarak, hakem seçimi görüşmelerine ilişkin hukuki durum ortaya konulmaya çalışılacaktır.