Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Dava Konusunun Üçüncü Kişilere Devri Hâlinde Mahkemece Yapılması Gereken İşlemler

Mehmet Akif TUTUMLU

I. Yasal Düzenleme

6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun (HMK) konuyla ilgili düzenlemesi şöyle:

Dava konusunun devri

MADDE 125- (1) Davanın açılmasından sonra, davalı taraf, dava konusunu üçüncü bir kişiye devrederse, davacı aşağıdaki yetkilerden birini kullanabilir:

a) İsterse, devreden tarafla olan davasından vazgeçerek, dava konusunu devralmış olan kişiye karşı davaya devam eder. Bu takdirde dava davacı lehine sonuçlanırsa, dava konusunu devreden ve devralan yargılama giderlerinden müteselsilen sorumlu olur.[10]

b) İsterse, davasını devreden taraf hakkında tazminat davasına dönüştürür.

(2) Davanın açılmasından sonra, dava konusu davacı tarafından devredilecek olursa, devralmış olan kişi, görülmekte olan davada davacı yerine geçer ve dava kaldığı yerden itibaren devam eder. (Ek cümle: 22/7/2020-7251/11 md.) Bu takdirde dava davacı aleyhine sonuçlanırsa, dava konusunu devreden ve devralan yargılama giderlerinden müteselsilen sorumlu olur.

Görüldüğü üzere düzenleme iki devir türünü içermektedir: a) dava konusunun davacı tarafından üçüncü kişiye devri, b) dava konusunun davalı tarafından üçüncü kişiye devri. Aşağıdaki paragraflarda bu iki devri ayrı ayrı incelemeye çalışacağız.