Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Anayasa Mahkemesi’nin 27.05.2015 Tarih ve E: 2014/36 - K: 2015/51 Sayılı Kararının İncelenmesi

Pınar BACAKSIZ

I. HÜKMÜN MAHKEME ÖNÜNE GELİŞİ

Bu çalışmada incelenecek ve yukarıda künyesi verilen karar, Anayasa Mahkemesi'nin TCK m.230/5 ve 6'ya ilişkin kararıdır1. Kararın gerekçesi ve hukuki sonuçları basında ve kamuoyunda pek çok tartışmaya konu olmuştur. Bu çalışmanın amacı ise konuyu hukuki ve aǧırlıklı olarak Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeleri çerçevesinde deǧerlendirmektir.

Bilindiǧi üzere bir kanun hükmü soyut yahut somut norm denetimi olmak üzere iki şekilde Anayasa Mahkemesi'nin önüne gelebilir. Somut olayda hüküm Pasinler Sulh Ceza Mahkemesi tarafından Anayasa Mahkemesi'ne taşınmıştır. Gerekçe olarak düzenlemenin Anayasa'nın 5., 10., 17., 20. ve 24. maddelerine aykırı olması gösterilmiştir. İddiayı ciddi bulan Anayasa Mahkemesi, konuyu esastan incelemiş ve düzenlemenin AY m.13, 20 ve 24'e aykırı olduǧuna hükmetmiştir. Mahkemeye göre düzenleme AY m.10 ile ilgili deǧildir. Mahkeme hükmü madde 5 ve 17 açısından incelemeye gerek görmemiştir.

II. MAHKEMENİN KARARI

Anayasa Mahkemesi oyçokluǧu ile aldıǧı karar sonucu TCK m.230'un 5 ve 6. fıkralarını Anayasa'ya aykırı bularak iptal etmiştir.