Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Terör Örgütünün Propagandasını Yapma Suçu (TMK 7/2-5)

Crime of Making Propaganda for a Terrorist Organization (Anti- Terror Law Art 7, Prg. 2-5)

Namık Kemal TOPÇU

3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 7. maddesinin 2. ila 5. fıkraları arasında düzenlenen “terör örgütünün propagandasını yapma suçu”, ifade özgürlüğünü sınırlandıran düzenlemelerden biridir. İç ve dış gelişmelere bağlı olarak değişen kanun koyucunun ifade özgürlüğüne bakış açısı, bu suç bakımından çok sayıda değişiklik yapılmasını sonuçlamıştır. Bu çalışmada; TMK 7/2-5’te yer alan terör örgütünün propagandasını yapma suçunun unsurları ele alınacak, mevcut düzenlemenin AİHS ve AİHM içtihatları ile uyumlu olup olmadığı, 1982 Anayasası’na aykırılık arz edip etmediği incelenecek ve maddenin uygulamasındaki hukuksal sorunlar ele alınacaktır.

Terör Örgütünün Propagandasını Yapma Suçu, İfade Özgürlüğü, Temel Hak ve Hürriyetlerin Sınırlandırılması, Terörle Mücadele Kanunu m.7, AİHS m.10, 1982 Anayasası m.13, m.15, m.26, m.90/5, Basın Kanunu m.11.

The crime of propagandising terrorist organisations, which is regulated under between the paragraphs 2 and 5 of the article 7 of the Anti-Terror Law, no. 3713, is one of the regulations that limit freedom of speech. There have been many alterations with regards to this crime depending on changing view of the legislators according to the inside and outside developments. In this paper, legal problems of whether the present regulation of the crime of propagandising terrorist organisations conforms with the ECHR and ECHR case law and whether it contradicts the Constitution of 1982 will be handled.

Crime of Making Propaganda for a Terrorist Organization, Freedom of Expression, Limitation of Fundamental Rights and Freedoms, Article 7 of the Counter-Terrorism Code, ECHS Article 10, 1982 Constitution of Turkey art.13, 15, 26, 90/5, Press Law art. 10.

GİRİŞ

1982 Anayasa'nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğü kısaca; fikirlere özgürce ulaşabilme ve bunları herhangi bir müdahaleye maruz kalmaksızın açığa vurabilme imkânı şeklinde tanımlanabilir. Bir ifade açıklama şekli olan propaganda da bir fikrin başkalarına tanıtılması, benimsetilmesi amacıyla gerçekleştirilen bir fiil niteliğindedir.

Diğer temel hak ve hürriyetlerde olduğu gibi ifade özgürlüğünün kullanılması da sınırsız değildir. Demokratik bir toplum düzeninin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için ifade özgürlüğünün kullanılmasının belli sınırlamalara tabi tutulması gereklidir. Ancak yasa koyucu, bu sınırlamaları yaparken belli esaslara uymak zorundadır. AİHS'in 10. maddesinin 2. fıkrası, 1982 Anayasası'nın 13. ve 26. maddeleri ifade özgürlüğüne ilişkin getirilebilecek sınırlamaların sınırlarını düzenlemiştir.

Terörle Mücadele Kanununun 7. maddesinin 2. ve 5. fıkraları arasında yer alan “terör örgütünün propagandasını yapma suçu”, ifade özgürlüğünü sınırlayıcı nitelikteki düzenlemelerden birini teşkil etmektedir. Aşağıda, bu suçun tarihsel gelişimi ve unsurları hakkında genel bir inceleme yapılacak olmakla birlikte esas itibariyle, söz konusu düzenlemenin ve uygulamasının 1982 Anayasası, AİHS'in 10. maddesi ve AİHM'in konuya ilişkin içtihatları ile uyumlu olup olmadığı ele alınacaktır.