Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Anayasa Mahkemesi Kararları Işığında Disiplin Suç ve Cezalarında Kanunilik İlkesi

Principles of Legality in the Light of the Constitutional Court Decisions Discipline Crime and Punishment

Dilaver NİŞANCI

Disiplin suç ve cezalarında kanunilik ilkesini Anayasa Mahkemesi kararları ışığında inceleyen çalışmamızda; disiplin suç ve cezası kavramları, suçta ve cezada kanunilik ilkesi ve bu ilkenin disiplin suç ve cezalarındaki yeri, kanunilik ilkesine ilişkin unsurların disiplin suç ve cezalarındaki görünümü ele alınmaktadır. Çalışma, kanunilik ilkesinin disiplin suç ve cezalarındaki yeri ve önemine ilişkin olarak yapılan genel değerlendirme ile sonlandırılmaktadır.

Disiplin Suçu, Disiplin Cezası, Kanunilik İlkesi, Suçta ve Cezada Kanunilik, Belirlilik, Kıyas Yasağı.

The legality of discipline in our study of crime and punishment in the light of the decisions of the Constitutional Court; The concept of disciplinary offenses and penalties, and the principle of legality in criminal offenses and disciplinary offenses and penalties in place, this principle regarding the legality of the elements are discussed in view of the disciplinary offenses and penalties. Work, place of disciplinary offenses and penalties with regard to the importance of the principle of legality and is terminated with a general assessment.

Disciplinary Offense, Disciplinary Punishment, Principle of Legality, The Legality of Crime And Punishment, Certainty, Comparison Ban.

1. GİRİŞ

Disiplin suç ve cezalarında kanunilik ilkesini Anayasa Mahkemesi kararları ışığında inceleyen bu çalışma; disiplin, disiplin suçu ve disiplin cezası kavramlarını, suçta ve cezada kanunilik ilkesini ve bu ilkenin disiplin suç ve cezalarındaki yerini, kanunilik ilkesinin unsurlarını ve bu unsurların disiplin suç ve cezalarındaki görünümlerini ele almaktadır.

Ağırlıklı olarak Devlet Memurları Kanunundaki düzenlemeyi esas alan çalışmada sırasıyla; disiplin, disiplin suçu ve disiplin cezası kavramları; suçta ve cezada kanunilik ilkesi; disiplin suç ve cezalarında kanunilik ilkesi; kanunilik ilkesinin unsurları ve bu bağlamda belirlilik ilkesi, kıyas yasağı ilkesi, geçmişe yürümezlik ilkesi ve non bis in idem ilkelerinin disiplin suç ve cezalarındaki görünümleri Anayasa Mahkemesi kararları ışığında ele alınacaktır. Müteakiben, disiplin suç ve cezalarında kanunilik ilkesine ilişkin olarak genel bir değerlendirme ile çalışma sonlandırılacaktır.

2. DİSİPLİN VE KANUNİLİK KAVRAMLARI

Latince “disciplina” ve Fransızca “discipline” kökenli olan disiplin sözcüğü “Bir topluluğun, yasalarına ve düzenle ilgili yazılı veya yazısız kurallarına titizlik ve özenle uyması durumu, sıkı düzen, düzence, düzen bağı, zapturapt” ve “Kişilerin içinde yaşadıkları topluluğun genel düşünce ve davranışlarına uymalarını sağlamak amacıyla alınan önlemlerin bütünü” anlamlarına gelmektedir.1 Disiplin tanımları üzerinde duran bazı yazarlar disiplinin üç ayrı mana içerdiğini ortaya koymaktadırlar ki bunlar: “Kişinin kendi kendini düzenlemesi ve kontrol etmesi”, “Düzenli bir davranış için gerekli koşulları yaratmak” ve “İstenilmeyen bir eylemin sonucu olarak yüklenilen bir ceza türü”dür.2 Tüm bu söylediklerimizin sonucu olarak bir tanım vermeye çalışacak olursak; “Disiplin, örgütlenmiş bir toplulukta veya bir kurumda, gerek hizmetlerin iyi bir şekilde görülmesi, gerekse fertlerin davranışlarını kontrol etmesi bakımından, kanunların ve nizamların ve teessüs etmiş kaidelerin hâkim kılınmasıdır”.3