Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Temyiz/ Karar Düzeltme Aşamasında Ceza Dosyası Delil Olarak İleri Sürülebilir mi?

Mehmet Akif TUTUMLU

I- Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin 12.6.2001 Tarihli ve 5707/6454 Sayılı Kararı

Taraflar arasındaki tazminat davasından dolayı yerel mahkemece verilen gün ve sayısı yukarıda yazılı kararın; Dairemizin 15.3.2001 gün ve 2000/11401- 2001/2484 sayılı ilamıyla bozulmasına karar verilmiştir. Süresi içinde davacı vekili tarafından kararın düzeltilmesi istenilmiş olmakla HUMK’un 440-442. maddeleri uyarınca tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.

Dava, basın yoluyla kişilik haklarının saldırıya uğramasından doğan manevi tazminat istemine ilişkindir. Mahkemece dava kısmen kabul edilmiş, dairemizce yazının eleştiri sınırları içinde kaldığı belirtilerek karar bozulmuştur.

Davacı, karar düzeltme aşamasında dilekçesine eklediği iddianame ile dava konusu yazıyla ilgili olarak sorumlular hakkında ceza davası açıldığını bildirmiştir. Davacı yan, yargılama sırasında davalılarla ilgili ceza davası olduğunu bildirmemiştir. Temyiz aşamasında da ceza davasından söz edilmemiştir. Dairemizce, bu bilginin dışında dosya değerlendirilmiş ve dava reddedilmek üzere karar bozulmuştur. Ancak, ceza mahkemesinin vereceği karar ile bir çelişki doğmaması için mahkeme kararının, ceza davasının sonucunun beklenilerek bir karar verilmek üzere hüküm bozulmalıdır. Bu yönü amaçlayan davacının karar düzeltme isteminin kabulü gerekmiştir.