Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Koch- Almanya’ya Karşı Davası

Özge SIRMA

In Koch v. Germany, the European Court of Human Rights again has ruled on an application regarding an alleged right to assisted suicide. The Court elaborated on some procedural implications of article 8 in cases in which domestic courts are faced with requests to facilitate a suicide. It also stated, as it had already held in the cases Pretty v UK and Haas v Switzerland, that the right to private life under article 8 ECHR does not entail an obligation for states to assist citizens seeking to commit suicide.

Right to life, Euthanasia, Right to Respect for Private and Family Life.

Yaşam Hakkı, Ötanazi, Özel ve Aile Hayatına Saygı Hakkı.

Başvuranın ölen eşi 2002 yılında evinin önünde düşerek felç olmuştur ve bu tarihten itibaren solunum desteğine ve tıbbi bakım yardımına ihtiyaç duymaktadır. Bayan Koch onursuz bir şekilde sürdürdüğünü düşündüğü yaşamına intihar ederek son vermek istemiştir. Başvurucu eşinin isteğine uygun olarak eşine ölümcül dozda ilaç verilmesini talep etmiş ancak bu talebi yetkililer tarafından bu tarz yetkilerin yaşamı sonlandırmak değil desteklemek veya sürdürmek amacıyla verilebileceğini gerekçesiyle reddedilmiştir.

AİHM Başvuranın merhum eşi ve kendi adına yaptığı başvurunun Alman Mahkemeleri tarafından reddedilmesinin kararını 8. Madde kapsamında usule ilişkin hakları ihlal ettiği gerekçesiyle esastan incelemeye karar vermiştir (özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı çerçevesinde).

Mahkeme öncelikle, Alman Hükümetinin, Bay Koch’un Madde 8 kapsamında olan haklarının zedelenmemiş olduğuna dair itirazını incelemiştir ve Bay Koch’un dosyasının ölen kişinin adına akrabaları veya mirasçıları tarafından mahkemeye getirilen davalardan ayrılması gerektiğine dikkat çekmiştir. Bay Koch, eşinin ölümüne kadar çekmiş olduğu ızdırap ve eşinin ölümünün, eşine bakan merhametli bir koca ve bakıcı olarak kendisini etkilediğini, bu sebeple de 8. Madde kapsamında olan haklarının zedelendiğini iddia etmiştir.