Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Anonim Ortaklık Yönetim Kurulu Üyesinin
 Hukuki Sorumluluğuna Farklılaştırılmış
 Teselsül Müdahalesinin Değerlendirilmesi

The Evaluation of Differentiated Succession Adjustment for the Legal Liability of Members of the Board of Directors in Joint Stock Companies

Tuna KALINSAZ

Bu çalışma, 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe girmiş olan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile getirilen Anonim Ortaklık yönetim kurulu üyelerinin hukuki sorumluluğunun belirlenmesindeki değişiklikleri incelemektedir. Eski kanun dönemin yönetim kurulu üyelerinin ortaya çıkan bir zarardan kusur miktarları dikkate alınmaksızın müteselsil sorumlu oldukları kabul edilirken, 6102 sayılı kanunla birlikte bu yaklaşım değişmiş ve yöneticilerin zarar görene karşı da kusurlarına göre sorumlu olmaları anlamına gelen farklılaştırılmış teselsül ilkesi benimsenmiştir. Bu çalışmayla ülkemize ve ticari yaşamımıza yabancı olan ve henüz bir uygulaması da bulunmayan bu önemli konu incelenerek ileriye dönük olarak uygulamacılara ışık tutabilecek sonuçlara ulaşılmaya çalışılmaktadır.

Anonim Ortaklık, Sorumluluk Hukuku, Yöneticinin Hukuki Sorumluluğu, Müteselsil Sorumluluk, Farklılaştırılmış Teselsül.

This study examines the adjustment which has been brought with Turkish Commercial Code numbered 6102 that was put in force in 01.07.2012, on the determination of the legal liabilities of the members of board of directors in joint stock companies. While, during the previous law, it was accepted that the members of board of directors have joint liability for the damages they caused regardless the degree of their fault, the law numbered 6102 has changed this approach and it has started to be accepted that the differentiated succession would be the main principle which means that the directors should be liable to the aggrieved party in relation of the degree of their fault. This study aims to provide an examination of this new concept which is unfamiliar to our country and commercial life and has no practice, to reach enlightening results for the practitioners. 

Joint Stock Company, Liability Law, Legal Liability of Directors, Joint Liability, Differentiated Succession.

GİRİŞ

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK), Ortaklıklar Hukuku alanında birçok yeniliği gündeme getirerek, bu alanda çalışma yapan kişilerin olumlu yahut olumsuz türlü eleştirilerinin hedefi haline gelmiştir. Bu çalışmanın odağını oluşturan söz konusu yeniliklerden bir tanesi de yönetim kurulu üyelerinin hukuki sorumlulukları bakımından 6762 sayılı Eski Ticaret Kanunu (ETK) döneminde esas alınan tam teselsül ilkesinin terk edilerek yerine 557’nci maddeyle farklılaştırılmış teselsül ilkesinin getirilmesidir.

Anonim ortalık yönetim kurulu üyeleri bakımından tam teselsül ilkesinin geçerli olması uygulamada çeşitli sorunlara sebep olmaktaydı. Temel sorun, özellikle dış ilişkide, yöneticilerin kusur oranlarına bakılmaksızın zararın tümünden sorumlu olmaları şeklinde tezahür etmekte ve bu yaklaşım her ne kadar zarar görenin yanında duran bir anlayış olarak savunulabilecek olsa da kusur oranı nispeten çok az olan yöneticiler bakımından hakkaniyete aykırı düşebilecek senaryoların oluşmasını sağlayabilmekteydi.

Yöneticilerin hukuki sorumluluğunda tam teselsül ilkesinin getirdiği olumsuzluklar ülkemizde de görülmesine rağmen, bu konunun iç dinamiklerin etkisiyle düzeltilmeye çalışıldığı pek söylenemez. Konu İsviçre Hukuku’nda uygulama ve doktrin arasındaki görüş farklılığıyla ilk olarak gündeme gelmiş ve bu vesileyle Türk yazarlar tarafından da dikkate alınmıştır. Bu çalışma kapsamında konunun ayrıntılı bir tespiti yapılarak yeni getirilen düzenlemenin sonuçlarına değinilecektir.