Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

“DNA Verileri ve Türkiye Milli Dna Veri Bankası Kanunu Tasarısı” Üzerine Bir Değerlendirme ve Öneriler

Ülkü ÇINAR

ÖZET:

Adalet Bakanlığı, “DNA Verileri ve Türkiye Milli DNA Veri Bankası Kanunu Tasarısı” hazırlamış ve toplumun çeşitli kesimlerinin görüşlerini almak üzere bu pek çok kurum ve kuruluşa göndermiştir. Yükseköğretim Kurulu da bu konuda kendi görüşlerini oluşturmak için Tasarıyı, üniversitelere göndermiştir.

Bu konu ile yakından ilgilenen kimseler ve toplumumuzun çeşitli kesimleri ile bu değerlendirmeler ile görüş ve önerilerimi paylaşmamın, ülkem açısından son derece yararlı olacağını düşünerek, Tasarı ile ilgili görüş, öneri ve değerlendirmelerimi bu makalede sunmaya çalıştım.

Anahtar Kelimeler: DNA Verileri ile Türkiye Milli DNA Veri Bankası Kanunu Tasarısı, DNA örneği alınması, DNA Veri Bankası.

Giriş

Adalet Bakanlığı, “DNA Verileri ve Türkiye Milli DNA Veri Bankası Kanunu Tasarısı ”1 hazırlamış ve toplumun çeşitli kesimlerinin görüşlerini almak üzere bu pek çok kurum ve kuruluşa göndermiştir. Yükseköğretim Kurulu da bu konuda kendi görüşlerini oluşturmak için Tasarıyı, üniversitelere göndermiştir. Kendi birimim olan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi de Üniversitemizin görüş oluşturmasına yardımcı olabilmek için, öğretim elemanlarından görüşlerini belirtmesini istemiştir. Bu istek doğrultusunda, bu tasarıyı değerlendirerek, görüş ve önerilerimi Kurumuma iletmiştim. Bu konu ile yakından ilgilenen kimseler ve toplumumuzun çeşitli kesimleri ile bu değerlendirmeler ile görüş ve önerilerimi paylaşmamın, ülkem açısından son derece yararlı olacağını düşünerek, Tasarı ile ilgili görüş, öneri ve değerlendirmelerimi bu makalede sunmaya çalıştım.

Mevzuat Hazırlama Açısından Değerlendirme