Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kadınların Şiddete Karşı Uluslararası Düzeyde Yasal Olarak Korunması: Roma Statüsü’nün Katkısı

Ceren YILDIZ

Giriş

Uluslararası Ceza Mahkemesi Kurulması hakkında Birleşmiş Milletler’in tam yetkili temsilcilerinin katıldığı konferans tarafından 17 Temmuz 1998’de İtalya’da kabul edilen Roma Statüsü (Statü) Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni kuran bir antlaşmadır. İlk daimi nitelikte olan bir ceza mahkemesidir ve insan vicdanını en ciddi şekilde rahatsız eden suçların sorumlularının kovuşturulmasıyla görevlidir1. Roma Statüsü 1 Temmuz 2002’de yürürlüğe girmiş ve bugün 122 taraf devlete sahiptir2.

Kadın haklarının korunması açısından, Roma Statüsü’nün kabulü, ilk kez gerçek bir yenilik oluşturmaktadır. Kadınlara karşı işlenen cinsel suçlar, şüphesiz birçok uluslararası belgenin konusudur ve pozitif uluslararası hukukta bundan sorumlu tutulmaktadır.

Bu sunumun ilk bölümünde kadın haklarının korunması için Roma Statüsü’nün yasal çerçevesi üzerinde durulacaktır. İkinci bölümünde kadınların şiddete karşı yasal olarak korunmasının Cumhuriyet Başsavcılığı Bürosunda nasıl gerçekleştiği ifade edilecektir. Son olarak, üçüncü bölümünde, cinsel şiddete ilişkin suçların yargılanmasında karşılaşılan bazı engeller ortaya koyulacaktır3.