Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Avrupa Birliği Personel Rejiminin 
disiplin Hukuku Boyutu

Disciplianry Law Dimension of European Union Personnel Regime

Avrupa Birliği memurları ile diğer görevlilerinin hak ve yükümlülükleri Avrupa Birliği Memurlarının Statüsü ile düzenlenmiştir. Memurlar statü çerçevesinde sahip oldukları yükümlülükleri kasten veya ihmal suretiyle ihlâl ederlerse disiplin yaptırımına tabi tutulabilirler. Disiplin soruşturmalarında Avrupa Birliği Memurlarının Statüsü uygulanır. Disiplin yaptırımına karar verme yetkisi atamaya yetkili makama aittir. Atamaya yetkili makam bu konuda takdir yetkisini kullanırken bütün somut olayları ve olaya özgü koşulları dikkate almalıdır. Kararları idari ve yargısal denetime tabidir, ancak Avrupa Birliği Kamu Hizmetleri Mahkemesinde yaptırım kararlarına karşı dava açılabilmesi için öncelikle idari başvuruda bulunulmuş olması gerekir. Açılan davada atamaya yetkili makamın takdir yetkisini kötüye kullanıp kullanmadığı, açık bir değerlendirme hatasının olup olmadığı denetlenir.

Avrupa Birliği Memuru, Avrupa Birliği Memurlarının Statüsü, Disiplin Soruşturması, Avrupa Birliği Kamu Hizmetleri Mahkemesi.

The Rights and obligations of officials and other servants of the European Union have been determined by the Staff Regulations of Officials of the European Union. Any failure by an official to comply with his obligations under the Staff Regulations, whether intentionally or through negligence shall make him liable to disciplinary action. The Staff Regulations of the European Union will be applied to disciplinary proceedings. The power to decide the disciplinary sanction belongs to the appointing authority. When the appointing authority uses the power of discretion, it must take into consideration all the facts and circumstances of each individual case. His decisions are subject to administrative and judicial review. But an appeal to the Civil Service Tribunal of the European Union shall lie only if the administration has previously had a complaint submitted to it. During the judicial review, Civil Service Tribunal of the European Union control if there is a manifest error of assessment or misuse of powers by the appointing authority.

Official of the European Union, Staff Regulations of Officials of the European Union, Disciplinary Proceedings, Civil Service Tribunal of the European Union.

GİRİŞ

Avrupa Birliği Adlaşmalarında herhangi bir memur tanımı yer almamaktadır1. Memur kavramı, “Avrupa Birliği Memurlarının Statüsü2”nde tanımlanmıştır. Buna göre Birliğin kurum veya kuruluşlarında daimi bir göreve atanan kişiler Birlik memurudur. Birlik memurları, statü çerçevesinde tabi oldukları yükümlülükleri ihlâl ederlerse disiplin yaptırımına tabi tutulabilirler.

İlgili kişiler açısından geçerli olan kurallar, “AB Memurlarının Statüsü”nde düzenlenmiştir. Statünün 6. bölümü disiplin rejimine ilişkindir (Statü m.86). Statünün 30 maddeden oluşan 9 numaralı eki de disiplin sürecini konu edinmektedir3. Statüde yer alan disiplin hukukuna ilişkin düzenlemeler üye devletleri bağlayıcı nitelikte değildir. Üye devletlerin söz konusu düzenlemeleri ulusal hukuklarına aktarmaları gerekmemektedir. Doğal olarak bu kurallar, AB ile müzakere sürecinde olan Türkiye açısından da bağlayıcı nitelikte değildir. Bununla birlikte devletlerin yararlı buldukları düzenlemelere ulusal hukuklarında yer vermelerinin önünde herhangi bir engel de yoktur.

Avrupa Birliği personel rejiminin disiplin hukuku boyutunun AB Memurları Statüsü çerçevesinde değerlendirilmesi amacıyla hazırladığımız çalışmamız beş bölümden oluşmaktadır. Öncelikle Avrupa Birliği Memurları Statüsü genel olarak değerlendirilmekte, ardından Statü çerçevesinde disiplin hukukunun kişi, yer ve konu bakımından uygulama alanı belirtilmektedir. Daha sonra sırayla disiplin soruşturması sürecine, disiplin yaptırımlarına ve yaptırım kararlarının denetimine ilişkin değerlendirmelere yer verilmektedir. Türkiye’de Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde geçerli olan disiplin rejimine de temel farklılıkların belirtilmesi amacıyla atıf yapılmıştır.