Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Seyirci Taşkınlıklarının Özel Hukuka İlişkin Sonuçları

Private Law Effects of Spectator Misbehaviors

Wolf-Dietrich WALKER

Spor hukukunun kendine özgü bir hukuk alanı ve ayrı bir kanunu bulunmamaktadır. Ancak bu hukuk alanında spor hukukuna özgü sorunlar bulunmaktadır. Bunlardan biri, taşkınlık yapan seyircilerin sebebiyet verdiği zararlardan kimin sorumlu olacağıdır. Yine, bu zararlar yüzünden spor kulüplerinin ceza alıp alamayacakları da bu alandaki sorunlardan biridir. Ayrıca, spor kulübünün fanatiklerinin verdiği zararı ödemesi durumunda, bunun için zarar verene rücu edip edemeyeceği de çözülmesi gereken sorunlardandır. Bu sorunlar, özel hukukun, ceza hukukunun ve kamu hukukunun genel hükümleriyle çözülecektir.

Spor Hukukunun Sorunları, Taşkınlık Yapan Seyircinin Sorumluluğu, Spor Kulüplerinin Zarar Gören Seyirciye Karşı Sorumluluğu, Federasyon Cezaları, Federasyon Cezalarının Anayasaya Uygunluğu Sorunu.

Sports law has a specific legal field and an especial code. Yet, in this legal field, there are specific issues belong to sports law. One of these issues is to determine who is liable from damages caused by misbehaviors of spectators. Determining if sports clubs shall be punished because of these damages is also another issue. Moreover, the other issue needs to be resolved whether the sports club, that paid fine of the damages caused by fans, shall recourse to damagers. These problems shall be solved within the frameworks of general provisions of private, criminal and public law.

Legal Issues Related to Sports Law, Liability of the Spectator Misbehavior, Liability of Sports Clubs to the Aggrieved Spectator, Federation Penalties, Constitutionality Issue of Federation Penalties.

I. SEYİRCİ TAŞKINLIKLARININ UYGULAMADAKİ ANLAMI

Maalesef bugün büyük spor karşılaşmalarında neredeyse her hafta seyirci taşkınlıkları söz konusudur. Bu artık futbolda malum bir olaydır. Kavgalar ve havai fişekler yüzünden diğer seyirciler yaralanabilmektedir. Seyirciler oyun sahasına bir şey attıklarında, oyuncular da yaralanabilirler. Maalesef sıklıkla örneğin, başka bir ten rengine sahip olan oyuncuların ırkçı bir şeklide taciz edilmeleri de söz konusu olabilmektedir. Bunun dışında seyirciler tarafından sıklıkla futbol stadında büyük maddi zararlara da yol açılmaktadır. Bazen bir oyun seyirci taşkınlığı yüzünden yarıda kesilebilmektedir.

II. ÖZEL HUKUKA İLİŞKİN SORUNLAR

Spor hukukunda özel hukuka ilişkin şu problemler ortaya çıkmaktadır:

Eğer seyirci taşkınlığı şahsa ilişkin veya mala ilişkin bir zarara yol açmışsa, taşkınlık yapan fanatikler ve ilgili organizatör (müsabakayı düzenleyen) bundan sorumludur.