Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Elektronik Posta (e-posta) Hesabı İçeriği Mirasa Konu Olur mu?

Servet YETİM

ÖZET:

Ölen kişinin kişilik hakları, ölümle sona ermiş olsa bile ölmeden önce yapmış olduğu hukuki sözleşmeler, alacaklar ve borçlar nasıl mirasa konu olabiliyor; mirasçılar alacakları isteme, mirası reddetme hakkına sahip olabiliyorlarsa, kişinin kişilik haklarına yönelik olarak yapmış olduğu sözleşmelere de ölümü sonrasında saygı göstermeleri gerekecektir.

Telefonların gizli olarak dinlenmesi, özel hayatın gizliliğini ne kadar ihlal ediyorsa, e-posta hesaplarına ulaşım da o kadar özel hayatın gizliliğini ihlal etmektedir.

Ancak e-posta içeriği, içerdiği bilgiler itibarıyla mirasa konu olabilir; çünkü e-posta içeriğinde e-imza alt yapısı ile yapılmış olan sözleşmeler yahut diğer maddi değeri olan elektronik verileri olabilir. Burada kullanıcının davranışları, e-postanın özelliği ve kullanıldığı amacı vb. tamamen ön plana çıkmaktadır.

Anahtar Kelimeler: e-posta, e-posta adresi, miras, özel hayat, kişilik hakkı, servis sağlayıcılarının sorumluluğu.

Giriş

Teknolojilerin gelişmesi ile insanların ihtiyaçlarını giderme yol ve yöntemleri de çeşitlilik arz etmeye başlamıştır. Aslında insanların ihtiyaçları temelde aynı iken, gelişen teknolojilere göre bu ihtiyaçların giderilme yol ve yöntemleri değişmektedir. Daha önceden ihtiyaç olmayan birçok alanda yeni ihtiyaçlar oluşmuş, insanlar bu teknolojileri kullanmak suretiyle ihtiyaçlarını daha kısa sürede giderme şansını yakalamışlardır. Kullanılan bu teknolojiler, ihtiyaçların kısa zamanda giderilmesini sağlamakla birlikte bu alanları düzenleyecek bir kısım hukuki müeyyidelerin oluşturulmasına da ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle bilişim teknolojilerindeki gelişmeler sonucu ortaya çıkan hukuki sorunları çözecek hukuki düzenlemeler, teknolojilerdeki gelişmelerin hızına yetişememektedir.

Bu alanlardan birisi de bilişim teknolojilerinin haberleşme alanında kullanılması sonucu ortaya çıkan hukuki sorunların çözümlenmesi olarak kendini göstermektedir. Hukuki ihtilafları çözmek için kullanılan mevcut hukuk kurallarının zaman içinde revize edilmesi gerekmektedir. Revize işlemleri yapılamaz ise meydana gelecek sorunlar, hukukun genel prensipleri içinde çözümlenmelidir.