Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Az Gelişmiş Ülkelerdeki Siyasal Sistemler

The Political Systems in Less Developed Countries

Dünya muazzam bir değişimin eşiğinde bulunmaktadır. Egemen güçler, dünya üzerindeki politikalarını değiştirmek istemektedirler. Genellikle Arap ülkelerinde görülen diktatörlükler bir bir yıkılmakla birlikte bu yıkım sürecinin nerelere dayanacağı da kestirilememektedir. Hal böyle iken bazı diktatörlerin bu değişim rüzgârına var gücüyle karşı koydukları da gözden kaçmamaktadır.

Ülkeler arasındaki bloklaşmalar ister siyasal, ister ekonomik olsun hızla artmaktadır. Dünya devletlerinde hem karşı bloklaşma hem de bloklar arasında bir globalleşmeye doğru gidilmektedir. Bugün itibariyle dünyaya hâkim olan sistem, güçlülerin haklı olduğu bir sistemdir. Türkiye Cumhuriyeti gibi azınlık da olsa bu sistemi eleştirerek güçlülerin hukuku yerine, haklıların hukukunun korunması sisteminin dünyaya yerleştirilmesi çabası vardır.

İşte bu konuyu seçmemizin sebebi dünyadaki bu müthiş gelişim ve değişimdir. Bu gelişim ve değişimden en çok nasibini alan ülkelerde kuşkusuz az gelişmiş ülkelerdir. Bu çalışmamızı hazırlarken hiçbir görüşe ağırlık vermeden tamamen objektif veriler ve bilimsel mesnetleri kullanmaya gayret ettik.

Az Gelişmiş Ülkelerdeki Siyasal Sistemler başlıklı bu makalemiz iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde siyasal sistem, siyasal kültür ve az gelişmişlik kavramları üzerinde durularak konuyla ilgili temel kavramlar incelenmiş, ikinci bölümde azgelişmiş ülkelerde ki siyasal sistemlerden “Az Gelişmiş Demokrasileri”, “Tek Partili Rejimleri” ve “Askeri Diktatörlükleri” detaylı olarak incelenerek bir sonuca gidilmeye çalışılmıştır.

Az Gelişmişlik, Az gelişmiş Ülkeler, Siyasal Sistem, Siyasal Kültür, Az gelişmiş Demokrasiler, Tek Partili Rejimler, Askeri Diktatörlükler.

World is facing a magnificent changing. The dictatorships which exist generally in Arabic Countries are being destroyed one by one and the results of this destruction process cannot be foreseen. In this situation it is seen that some dictatorships resist that wind of change with all their strength.

Today, the world is dominated by a system in which supposes the powerful is the rightful. This system is rightfully criticized by some countries like the Republic of Turkey and it is tried to create a system that protects the rights of the true righteous.

The purpose of the selection of this subject is the magnificent development and changing of the world. Certainly, the most affected countries from this development and changing are the “less developed countries”. In this study it is endeavored to use objective informations and scientific grounds.

This article is divided into two parts. In the first part the fundamental terms are analyzed emphasizing the terms of political system, political culture and less development. In the second part, from the political systems in less developed countries “Less Developed Democracies”, “One-Party Regimes” and “Military Dictatorships” are studied in detail and it is tried to reach a conclusion.

Less Development, Less Developed Countries, Political System, Political Culture, Less Developed Democracies, One-Party Regimes, Military Dictatorships.

GİRİŞ

Dünya muazzam bir değişimin eşiğinde bulunmaktadır. Egemen güçler, dünya üzerindeki politikalarını değiştirmek istemektedirler. Genellikle Arap ülkelerinde görülen diktatörlükler bir bir yıkılmakla birlikte bu yıkım sürecinin nerelere dayanacağı da kestirilememektedir. Hal böyle iken bazı diktatörlerin bu değişim rüzgârına var gücüyle karşı koydukları da gözden kaçmamaktadır.

Egemen güçlerin yenidünya siyasetinde diktatörlerden neden vazgeçtikleri tam olarak bilinememektedir. Zira bu diktatörleri getiren yine malum güçlerdi. Bu husus üzerinde özellikle durulması lazımdır. Ancak şu bir gerçektir ki, son dönemde bilim ve teknolojinin gelişmesiyle geri kalmış ülkeler rahatlıkla dünyanın tüm ülkelerinde meydana gelen değişim ve gelişimden kolaylıkla haberdar olabilmekteler ve kendi ülkelerinde de aynı özgürlüğe sahip olmak istemektedirler. Bugün internet yoluyla milyonlarca insanın kolayca örgütlenmesi baskıcı rejimlerin korkulu rüyası olmuştur. Arap baharı diye adlandırılan ve demokrasi ve özgürlük mücadelesi şeklinde gözüken halk hareketlerinin çoğu bugün itibariyle başarıya ulaşmış bulunmaktadır. Geçiş döneminin sıkıntıları halen devam etmekte ise de zamanla taşların yerine oturacağı konusunda hiçbir şüphe bulunmamaktadır.

Egemen güçler silah satarak paraya ve dünyaya hâkimiyet sağlamayı düşünmekteydiler. Ancak gelinen noktada silah satan güçler karşısında bilgisayar (iphone, ipad vs) satan güçlerde önemli bir yer aldı. Hatta dünyada silah yoluyla kazanılan paradansa bilgisayar satarak elde edilen para daha cazip hale geldi. Bu yüzden az gelişmiş ülkelerde huzur ve refah ortamı sağlansın ki insanlar daha rahat para kazansın ve paralarını bilgisayar alarak harcasınlar ve doğal olarak kansız bir şekilde hem para hem de dünyaya hâkimiyet egemen güçlerce sağlansın görüşünün Arap baharında etkili olduğu ileri sürülmektedir.