Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Futbol Disiplin Hukukunda Erteleme

Suspend in Disciplinary Law of Football

Murat BALCI

Belirli bir düzeni korumak için uygulanan disiplin cezaları birçok alanda uygulanmaktadır. Çağımızın en önemli spor faaliyetlerinden birisi olan futbol da belirli bir düzen içinde oynanması gerekmektedir. Futbolun ekonomik yönü de dikkate alındığında disiplinin bozulması önemli sakıncaları beraberinde getirebilir. Türkiye Futbol Federasyonu 29 Nisan 2012 tarihinde almış olduğu Yönetim Kurulu kararı ile disiplin cezalarının ertelenmesine ilişkin bir hükmü Futbol Disiplin Talimatı’na eklemiştir. Çalışmamızda disiplin hukukunda yeni bir kurum olan erteleme ile ilgili açıklamalar yapılmıştır.

Disiplin, Hukuk, Erteleme, Futbol, İyi Hal.

Disciplinary punishments applied to protect a particular scheme, are applied in many areas. Football, which is one of the most important sport activities of our age, shoul be played in specific order. Considering, the economical aspect of football, deterioration of the discipline of football can bring major drawbacks. Turkish Football Federation has added a provision to Football Disciplinary Regulations, for the suspention of the disciplinary punishment, by the decision of Board of Directors dated 29th April 2012. In our study, the suspention is explained, which is a new institution in Disciplinary Law.

Discipline, Law, Suspend, Football, Good Behavior.

GİRİŞ

Futbol oyunu, uluslararası (FİFA, UEFA) ve ulusal (TFF) federasyonlar tarafından yönetilmektedir. Futbola ilişkin kurallar da bu özerk federasyonlar tarafından belirlenir. Futbolu bir oyun, yarışma olmanın ötesine taşımamak için mümkün olduğunca siyasi otoritelerin etkisinden uzak kalması gerekmektedir.

Sporun birleştirici ve bütünleştirici etkisinin artırılması için müsabakalarda fair play teşvik edilmektedir. “Futbol oyununu dürüstlük içinde oynama, rakibine sportmence davranma düşüncesinden hareketle, müsabakalara katılan kulüpler, oyuncular, hakemler, teknik yönetici, öğretici ve eğiticiler ve seyircilerin: a– Oyun ve yarışma kurallarına riayet etmeleri, b– Karşı takım oyuncularına, maçı yönetenlere, maçla ilgili diğer görevlilere, seyircilere, basın ve yayın temsilcilerine sportmence davranmaları ve bu konuda her türlü çabayı harcamaları, c– Maçlara katılan herkesin, maçtan önce, maç sırasında ve maç sonrasında, maçın sonucuna ve maçı yönetenlerin verdiği kararlara saygılı davranmaları, fair play hareketleri” olarak tanımlanmaktadır (Fair Play Talimatı m.5).

Futbolda sportmence davranma kurallarının ihlali halinde uygulanacak yaptırımları da özerk federasyonlar belirlemektedir. Nitekim Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), bu konu ile ilgili olarak Futbol Disiplin Talimatını (FDT) kabul etmiş ve uygulamaya koymuştur. Bu talimatta cezalar, disiplin suçları ve infazı düzenlenmiştir. Disiplin cezalarının ertelenmesine de aynı Talimat’ta yer verilmiştir.