Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Deprem Zararlarının Azaltılmasında Mülkiyet Hakkını İlgilendiren Olası Dönüşümler, İmar ve İdare Hukuku Yönüyle Değerlendirmeler

Oğuz SANCAKDAR

Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi; mülkiyet, yaşam, çevre, hakkı, teşebbüs özgürlüğü başta olmak üzere pek çok hak ve özgürlüklerle ilgilidir. Bu çalışmada kısa zamanda kanunlaşması beklenen tasarının genel esasları ve eleştirilere yer verilmiş, konuyu ilgilendiren başlıca yüksek mahkeme kararları da vurgulanmıştır. Anayasal düzenlemeler karşısında tasarının durumu da genel hatlarıyla irdelenmiştir.

Deprem, Afet, Yüksek Mahkeme Kararları, İdari Vesayet, Taşkın Su, Sorumluluk, Mülkiyet Hakkı.

GİRİŞ

Cumhuriyet döneminde deprem ve afete uğrayan yerlerle ilgili kapsamlı düzenlemeler 26 Aralık 1939 yılında meydana gelen Erzincan Depreminden sonra çıkarılan 3773 s. Erzincan’da ve Erzincan Depreminden Müteessir Olan Mıntıkalarda Zarar Görenlere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun, 18 Temmuz 1944 tarih ve 4623 s. Yer Sarsıntısından Evvel ve Sonra Alınacak Tedbirler Hakkında Kanundur. 1945 yılında “Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası”nı ve “Türkiye Yer Sarsıntısı Bölgeleri Yapı Yönetmeliği” çıkarılmıştır.

1956 yılında çıkarılan İmar Kanununda yerleşme yerlerinin belirlenmesi sırasında afet tehlikesinin ortaya konması ve fenni mesuliyet sistemi ve yapı denetimi konuları düzenlenmiştir.

1959 yılında kabul edilen 7269 s. Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun çıkarılmıştır.