Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Çocuk ve Hukuk - İkinci Oturum: Ceza Muhakemesi Hukuku ve Çocuk: Alman Çocuk Ceza Hukukunun Temel Esaslarına Giriş

Çocuk Ceza Hukuku, Franz v. List’in ceza hukuku reform çalışmalarından beri bir gelişme modeli işlevi üstlenir. Özellikle sosyal pedagojik anlayışı, topluma yeniden kazandırma amacı çocuk ceza hukukundan yetişkinlerin ceza hukukuna girmiştir. Aynısı yaptırım konusunda da geçerlidir.

14 yaşını tamamlamamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Çocuk ceza hukuku ile yetişkinlerin ceza hukuku arasındaki en önemli fark yaptırım sistemidir. Çocuklara uygulanan yaptırımların niteliği öncelikle eğitimdir. Çocukların suç işleme nedeni olarak çocukluğa özgü durumlar ortaya çıkmaktadır ve bu nedenlerin çoğu eğitimdeki eksikliklerin sonucudur. Bundan dolayı Alman Çocuk Ceza Kanunu‘nun (Jugendgerichtsgesetz) 3‘üncü maddesine göre 14 yaşını tamamlamış çocuklar ile 18 yaşını tamamlamış olan çocukların ceza sorumluluğunun olup olmadığına karar verilerek, duruma göre suç işleyen çocuklar hakkında çocuk ceza hukukuna göre yaptırımlar veya Çocuk Yardım Kanununa göre yardım tedbirleri uygulanacaktır.

Ceza verilirse, birden fazla fiil ve suçlar için sadece bir ceza verilir ve hapis cezasının üst sınırı beş yıldır; çok ağır suçlarda 10 yıldır.